söndag 28 september 2014

Matteplanering vecka 40

Matteplaneringen hittar du på Vklass genom att gå in på "Mina ämnen" > "Matematik" > "Utbildningsmaterial" > "veckoplanering_åk8_Ma_Tal"

Där ser du hela planeringen för det område ni håller på med. För att också du som förälder ska ha tillgång till detta så kommer vi allteftersom lägga upp veckoplaneringen här i bloggen också.


Vecka 40


Diagnos

Blå kurs - MatteDirekt (sid. 24-31)
Röd kurs - MatteDirekt (sid. 32-39)
Arbetsblad 1:14 Räkna mer med negativa
Arbetsblad 1:15 Tal skrivna i olika baser



Tankar kring veckan som gått.

Hej,

Veckan som gått har varit stökig, inte bara bland åttorna utan för hela högstadiet. Incident efter incident.
Känns som alla är oroliga, hoppas på att veckan som kommer blir lugnare och roligare.
Förra veckan hade idrotten förberedelser inför torsdagens orientering. Tyvärr var det många som skolkade från lektionen. De berörda föräldrarna och eleverna har fått ett mejl om det från Janne. Känns trist när Janne har försökt göra orienteringen roligare och bättre för elevernas skull. En påminnelse om att vi jobbar för era barn och då krävs det att eleverna gör det vi informerar om.

På måndag har vi klassråd på morgonen i mentorsgrupperna istället för elevensval. Vi tänkte tala om klimatet i klassen utifrån de tjafs som varit! Fundera över din roll och vad du kan göra för att alla skall må bra. Vi kommer även prata om hur vi skall göra för att få in mer pengar i klasskassan. Ni får gärna fundera över förslag och idéer inför morgondagens klassråd.

Kom ihåg, åttorna är ju Hammerstas bästa klass trots allt ;)

Kom ihåg läxan i historia på fredag, amerikanska revolutionen (gäller båda grupperna).

Hoppas ni haft en trevlig helg, Gian och Janne

lördag 27 september 2014

Orienteringsdag torsdag 2 oktober

På torsdag åker eleverna från åk 7-9 till Tullinge och examineras i orientering. Nedan har du schemat för åk 8.

Kl 08:10-08:50  - Teoriprov i klassrummet (C3+C4)
Kl 09:10            - Samling vid Norsborgs T-bana. Transport till Tullinge (Brantbrink)
Kl 10:30-12:00  - Orientering
Kl 12:00-12:30  - Lunch + Lek och spel
Ca kl 13:30       - Tillbaks i Norsborg


Mat och klädsel

Lunchen löser man på egen hand med hjälp av medhavd matsäck. Utöver en rejälare lunch rekommenderas frukt och vattenflaska för att orka med dagen och kunna prestera sitt bästa. Gällande kläder så behöver ni så klart ha kläder efter väder.



Orienteringsdelen

Upplägget är i stort sett detsamma som förra året. Det innebär att det kommer att finnas flera mindre banor på olika nivåer. Några ”Gröna” banor (lättast), några vita (medelsvåra), några gula (svårare) och några ”A-banor” (svårast). Ju svårare nivå du klarar desto större möjlighet till de högre betygen. A-banan genomförs i år med s.k ”blinda” kontroller, vilket innebär att de inte är numrerade vilket gör att du måste ha full koll på kartan och var du befinner dig innan du stämplar.

Teoretiskt prov

Förutom den praktiska orienteringsdelen har vi också en mer teoretisk del som också ingår i bedömningen. Åk 8 startar dagen med ett teoretiskt prov med utgångspunkt från de olika filmklipp ni tagit del av och hittar på bloggen för idrott och hälsa (http://idh-8-hammersta.blogspot.com/). 

Mvh Janne & Morgan

Bedömning

Nedan ser du de avsnitt i nya läroplanen som berör orienteringsmomentet.

Syfte

Undervisningen i ämnet idrott och hälsa ska syfta till att eleverna utvecklar allsidiga rörelseförmågor och intresse för att vara fysiskt aktiva och vistas i naturen.

Genom undervisningen i ämnet idrott och hälsa ska eleverna sammanfattningsvis
ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att
• genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer,

Centralt innehåll – Friluftsliv och utevistelse

• Att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel för positionering.

Kunskapskrav i slutet av åk 9 (OBS! Nedanstående är från förra året. Årets bedömningsgrunder återkommer vi om innan torsdag, men är även då högst preliminära).

Dessutom kan eleven med viss/relativt god/god säkerhet orientera sig i okända miljöer och använder då kartor och andra hjälpmedel.

Orienteringsdagen - Åk 8

E-nivå - Klara minst en ”grön” och en ”vit” bana på 30 min.
C-nivå - Klara minst en ”vit” och en ”gul” bana på max 45 min.
A-nivå - Klara minst en vit och en gul bana på max 45 min + A-bana utan bom. (ca 25 min)

söndag 21 september 2014

Inför vecka 39

Det är inte mycket som händer kommande vecka. Vi läser enligt schemat utan några störningar.

Här kommer ändå några påminnelser:


  • Utvecklingssamtalen fortsätter. Kom förberedd!
  • Ni ska ha teori på hemkunskapen denna vecka. Ta med dator, penna och sudd!
  • Kom ihåg idrottskläder! Några av er glömmer dessa alldeles för ofta.

Rapport från föräldramötet

I måndags hade vi föräldramöte. Ca 15 föräldrar kom. Tack för att ni kom och visade intresse för hur era barn har det i skolan. Nedan följer en kort sammanfattning om det som togs upp under mötet.

Efter en kort samling med övriga klasser i cafeterian samlades åttornas föräldrar.


Presentation

Vi presenterade oss för varandra och berättade lite om nya elever och lärare. 

Vi har fått fyra nya elever i klassen. Isabella, som kommit tillbaks till Hammerstaskolan efter att ha testat Kunskapsskolan i Fruängen under åk 7, Angelica som flyttat hit från Hässelbygårdsskolan, Yasemin som kommer från Botkyrka friskola och tills sist Sira som valt att flytta från Brunnaskolan till Hammerstaskolan. Vi tycker att alla tjejerna kommit in bra i klassen och uppskattar att ni valt Hammerstaskolan. Välkomna till bästa åttorna!

På lärarsidan kan vi presentera Joseph som är ny lärare i franska, Paola undervisar i spanska, Simon i musik, Lotta är ny lärare i textilslöjd. Ebba och Christian är visserligen inte nya på Hammerstaskolan, men har inte tidigare undervisat våra elever. De undervisar i svenska respektive engelska. Vi hälsar också våra nya lärare välkomna och hoppas att de ska trivas med eleverna i åk 8.

Klimatet i klassen

Om detta har du tidigare kunnat läsa i blogginlägg på den här sidan och ytterligare inlägg publiceras nu i slutet på vecka 38 så vi skriver inget om detta här.

Klassresa Ht-15

Vi berättade att vi planerar att genomföra en klassresa i början på åk 9. Anledningen till att vi föredrar att göra det i början på åk 9, istället för som vissa klasser gör avsluta åk 9 med klassresa, är att vi på det viset kan dra nytta av resan under det sista läsåret. Klassen svetsas samman och laddar för sista läsåret i grundskolan. Dessutom är det så mycket som händer i slutet på åk 9 så det blir lätt stressigt att hinna med allt.

Vi har inte med säkerhet bestämt vart klassresan ska gå, men har ett bra alternativ som prövats av andra klasser som innebär en resa till Gotland. Det är ett prisvärt alternativ och eftersom vi varit där flera gånger tidigare finns det erfarenheter och kontakter som vi kan dra nytta av.

För att kunna göra en klassresa behövs mer pengar i klasskassan. Vi räknar med att det behövs ca 35 000 kr för att göra en Gotlandsresa. Vi diskuterade lite olika sätt att samla in pengar. Denna diskussion fortsätter i klassen.

En annan sak som krävs för att genomföra en klassresa är att några föräldrar kan tänka sig följa med som stöd och extra vuxna. De som följer med kan t.ex. ta ansvar för matlagningen tillsammans med eleverna. För att inte eleverna ska behöva ha föräldrarna omkring sig hela tiden brukar vi låta föräldrarna bo i ett eget hus en liten bit ifrån den plats klassen bor. Men, utan föräldrar blir det ingen klassresa!

Klasskassan

I dagsläget finns 16 680 kr i klasskassan.

Sirpa och José (Christian V's föräldrar) tog på sig att ta hand om klasskassan. Tack för det!

Representanter till föräldrarådet

Cecilia (Ali N's mamma) och Senad (Adelisas pappa) tog på sig att vara representanter i föräldrarådet. Vem som helst är dock välkommen att komma till föräldrarådet om man har lust.


Förutom ovanstående punkter pratade vi om bloggen och vikten av att föräldrar och elever håller sig informerade via bloggen. Det var också en del diskussion och information om matteundervisningen.


Matte - Planering vecka 39

Matteplaneringen hittar du på Vklass genom att gå in på "Mina ämnen" > "Matematik" > "Utbildningsmaterial" > "veckoplanering_åk8_Ma_Tal"

Där ser du hela planeringen för det område ni håller på med. För att också du som förälder ska ha tillgång till detta så kommer vi allteftersom lägga upp veckoplaneringen här i bloggen också.


Vecka 38


Negativa tal 

MatteDirekt (sid. 15)
Arbetsblad 1:11 Negativa tal 1
Arbetsblad 1:12 Negativa tal 2


Räkna med negativa tal 

MatteDirekt (sid. 16-19)


Vecka 39


Tal i potensform 

MatteDirekt (sid. 20-21)
Arbetsblad 1:13 Räkna med tal i potensform

Några reflektioner från vecka 38

Läs Jannes funderingar om åk 8, Afrika, utvecklingssamtal och om att åk 8 trots allt är ett himla skönt gäng!

Om att komma i tid

Åttorna behöver fortfarande bli bättre på att passa tiden. Många av er är i tid i stort sett varje lektion. Tyvärr är det ni som blir drabbade när andra droppar in senare. Starten av lektionen blir ofta fördröjd och det blir oroligt.

Om att ha med sig material

Det är alltför många som inte har med sig rätt material till lektionerna. Följande grundmaterial ska finnas med till samtliga lektioner (idrott och slöjd undantaget):
  • Penna och sudd
  • Dator (laddad)
  • De böcker och eventuella skrivhäften som hör till ämnet.
Även om inte allt detta material används varje lektion SKA det finnas med varje lektion.

Förutom att ni inte kan utföra jobbet utan rätt material leder det bl.a till....

Spring ut och in i klassrummen

När lektionen har startat ska du inte behöva gå ut ut klassrummet förrän lektionen är slut. Material tas som sagt med från start, toalettbesök och törstsläckning utförs på raster. OM rasten varit för kort för att hinna med allt detta ber du undervisande lärare om lov innan du lämnar klassrummet.

Om bråk och tjafs mellan klasskamrater

Tyvärr har det under veckan förekommit en del konflikter mellan elever i klassen. Vid ett tillfälle ledde det till slag och sparkar. Att man blir osams och inte alltid är överens är helt naturligt när man är en grupp ungdomar som ska umgås och samarbeta hela dagarna. MEN, vi upplever att det ibland finns elever som underblåser konflikter för att de VILL ha action, samt att en del elever startar bråk utan att först ta reda på vad som är sant och inte sant.

I de fall elever varit direkt inblandade i större konflikter kontaktas alltid hemmet. Så, om du som förälder inte hört något om ditt barn kan du räkna med att han eller hon inte varit direkt inblandad.

Om att kasta sudd och pennor på varandra

I samband med Blå gruppens lektioner i bild och musik efter Skoljoggen i onsdags blev det väldigt rörigt. På Bild-lektionen kastades pennor på varandra och enligt uppgift träffades även läraren. På musiklektionen hade pennorna bytts ut mot sudd. Simon (musikläraren) hade delat ut nya sudd. Dessa bröts sönder och kastades i klassrummet. Ett av dem upplevde han var riktat mot honom. 

När man läser det låter det ju helt galet.....det tror jag också både ni elever och föräldrar tycker. Mer behöver inte sägas......

Om att vi är ganska bortskämda i vårt avlånga land här i norden....

Under förra sommaren var jag på resa i Afrika. Jag besökte bl.a ett antal skolor i Tanzania. Jag tänker ganska ofta på hur bra jag har det i förhållande till de människor jag mötte. Ibland skäms jag över att jag inte är mer tacksam över att ha förmånen att leva i ett tryggt samhälle med hög levnadsstandard. Jag har egentligen väldigt lite att klaga på.

Kanske eleverna i den svenska skolan skulle må bra av att tänka på samma sätt. Tänk att vi ofta har diskussioner om att vi har så korta raster och långa dagar i skolan. Samtidigt finns det ungdomar som inget hellre vill än att få gå i skolan, men får inte. Häromdagen uttryckte en del elever i åk 8 hur jobbigt det är att släpa med sig datorn eller pennan till lektionen, eftersom "vi ibland inte använder dem". Samtidigt såg jag skolbarn i Tanzania som satt 4 st vid samma bänk och fick dela på både böcker och pennor. Datorer fanns inte ens för rektorn på skolan.

Åh andra sidan kan jag inte låta bli att tänka att vi lärare på sätt och vis har misslyckats. Vore lektionerna alltid intressanta och lärorika, kanske inte eleverna skulle längta därifrån lika mycket. Det är en utmaning!

Om att det mesta trots allt är ganska bra....

Ja, så är det naturligtvis. Det blir lätt så att man fokuserar på allt dåligt som sker, i synnerhet när det varit en vecka med många konflikter och vi lärare är trötta p.g.a sena möten och många utvecklingssamtal.

Men, många lärare vittnar samtidigt om att åttorna är ett himla skönt gäng. De flesta lektionerna fungerar alldeles utmärkt och eleverna visar intresse och ambition att lära sig. Eleverna i åk 8 har mognat och tycks ha väldigt kul tillsammans. T.ex är det många som stannar på skolan långt efter att lektionerna har slutat. Det pratas och skrattas i korridorerna på ett sätt som i och för sig kan uppfattas som störande, men som framförallt är ett tecken på att våra elever faktiskt gillar varandra och sin skola.

Om utvecklingssamtal

Under veckan har utvecklingssamtalen fortsatt. Eleverna leder själva sina samtal och gör det fantastisk bra. Ni är så duktiga på att beskriva hur ni ligger till och vad ni behöver jobba med. Jag tycker det är så fantastiskt roligt att få den här stunden tillsammans med er. Tack till både föräldrar och elever för det engagemang ni visar i samband med samtalen. Under kommande vecka fortsätter samtalen, det ska bli roligt!

Janne var den som reflekterade den här veckan.....

Skoljoggen

I onsdags genomfördes Skoljoggen. Det var många som presterade mycket bra i åk 8. Ni var duktiga på att ta hand om de yngre eleverna och kämpade på bra längs banan. Klody och Sundus ledde uppvärmningen på ett suveränt sätt. Tack för att ni ställde upp!

Här kommer några bilder från dagen.

fredag 12 september 2014

Reflektioner kring de första veckorna i skolan.

Det har nu gått cirka tre veckor sen eleverna startade skolan. Vi tänkte skriva en summering på hur åttorna har skött sig och hur veckorna har sett ut.

Precis som under vårterminen i sjuan har eleverna fortfarande svårt för att komma i tid till lektionerna. Eleverna går ut och in genom klassrummen (även mellan grupperna) samt stör varandras lektioner och det tar cirka 10 minuter av lektionstiden innan de ens börjat arbeta med de tilldelade uppgifterna.
Men vi vill även tala om för Er att när eleverna väl sätter igång med arbetet de skall göra så gör det ett mycket bra jobb. Det märks att de tar studierna mer seriöst i år. Gäller bara att de förstår att de inte skall störa varandras lektioner (ex när röd har rast då går dem till blås lektioner, hänger utanför och ibland till och med går in och tvärtom) Detta gäller självklart inte alla eleverna. Men det är viktigt att ni talar om för era barn hur viktigt det är med arbetsro. Har man rast då går man ner till cafeterian.

I övrigt har det varit bra. Dock hade vi 2 händelser igår när vi skulle in mot Skärholmen som senare slutade med att vi hamnade på Sergel. Vi hade noga påpekat att vi skulle samlas utanför skolan 9:10, ändå hade vi några elever som "missförstått" och gått ner mot t-banan, detta trots att vi både skrivit det i bloggen samt talat om det muntligt dagen innan. Vi blev senare även tillsagda från en SL-arbetare att någon av vara elever tryckt på nödbromsen vid rulltrapporna, vilket hon även påpekade hände ofta vid Eriksbergsrulltrapporna. Jag och Janne såg dock inte vilka det var och hade inte upptäckt detta om det inte vore för SL-arbetaren. Prata med era barn om hur man beter sig ute, att det finns sociala regler som man bör följa.
Förmiddagen slutade i alla fall bra, vi åkte mot Sergel eftersom det var för få valstugor i Skärholmen. Väl på plats skötte sig eleverna exemplariskt och dem ställde bra frågor till partierna. Vi var oerhört stolta över våra åttor.

Vi hoppas terminen blir bättre med mindre förseningar och mindre spring mellan skåp, lektioner etc. Att vi tillsammans skapar arbetsro för alla elever på Hammerstaskolan samt lärare. Varje dag skall vara rolig och spännande med nya möjligheter till både lärande samt insugning av ny kunskap.

På NO:n med Madde har eleverna skött sig bra, hon är mycket nöjd med åttorna. Engelskan med Morgan har även den fungerat bra. Vi hoppas att detta börjar gälla hos alla och mesta delen är vi faktiskt nöjda med åk 8 :)

Vi önskar Er en trevlig helg, Gian å Janne.

Inför vecka 38

Några påminnelser inför kommande vecka:

  • Måndag kl 18:30 - Föräldramöte (se tidigare blogginlägg)
  • Onsdag - Skoljoggen (se tidigare blogginlägg)
  • Torsdag - Utvecklingssamtal, alla elever slutar efter lunch.
Påminner dessutom om att förbereda dig inför orienteringen genom att titta på filmklippet och "Grundläggande orienteringsbegrepp". Du ska ha sett klippet och svarat på frågorna som finns i anslutning till det senast tisdag innan idrottslektionen.

Skoljoggen ons 17 sep


Nu är det dags att plocka fram joggingskorna! onsdag 17 september är det återigen dags för Skoljoggen, Sveriges största motionslopp alla kategorier som arrangeras av Svenska Skolidrottsförbundet för 32:a gången.
Nyhetsbild: Skärmavbild 2014-09-09 kl. 22.42.21
• Skoljoggen är till för alla, från förskolan till gymnasiet.
• Förra året deltog drygt en halv miljon elever.

På Hammerstaskolan kommer Skoljoggen att arrangeras på följande sätt:

NYTT UPPLÄGG! 

I år genomförs Skoljoggen som en tävling mellan skolans olika Arbetsenheter. Det innebär att åk F-3-6-9 bildar ett lag, åk 1-4-7 ett annat och till sist har vi ett lag bestående av åk 2, 5, 8.

Lagen ska tillsammans springa så många varv som möjligt under 30 minuter på en kort bana (ca 400 m). Den arbetsenhet som springer flest antal varv får en medalj/undervisningsgrupp att placera i klassrummet.

Arbetsenheterna har olika starttider och den tid under förmiddagen som eleverna inte springer kommer att ägnas åt arbete kring SOS-barnbyar som är den organisation som årets SPRINGSLANT går till. (OBS! Se bifogat dokument!)

Eleverna i arbetsenheten äter lunch tillsammans och ska sitta i blandade åldrar vid borden. (Gäller inte F-klassen, som äter sin vanliga tid.)

Vattenkontroll finns vid varvningen och utmed banan finns vuxna som hjälper barnen att springa rätt väg.

OBS! Några viktiga saker för er som är bland de äldsta på skolan

I år är Skoljoggen inte bara en löpartävling. Vi ska också lära oss lite om hur barn och ungdomar lever i andra delar av världen. Dessutom är tanken att vi ska jobba över åldersgränserna på skolan och då har ni som hör till de äldsta eleverna lite extra ansvar. Följande gäller:

  • Under löpningen ska ni springa första varvet tillsammans med elever från åk 2 och 5. Ni ska då ta hand om dem, se till så de hittar rätt och peppa dem inför löpningen. Efter att första varvet är avklarat springer ni fritt. Vi kommer att dela in er så att ni vet vilka just ni ska springa tillsammans med.
  • Vid lunchen ska ni äta tillsammans med elever från åk 2,5 och 8 på bestämda sittplatser och har precis som under löpningen ett särskilt ansvar.

Följande tider gäller för åk 8


08.10 SOS-barnbyar. Övning årskursvis i klassrummet.
10.30 Uppvärmning och start på fotbollsplanen
12.00 Lunch
13.00 "Vanliga" lektioner

Eleverna börjar och slutar vanlig tid. Lunch i skolan som vanligt.

Efter lunch har eleverna ”vanliga” lektioner.

torsdag 11 september 2014

Föräldramöte måndag 15 sep

På måndag är det dags för föräldramöte för hela högstadiet.

Vi startar kl 18:30 i cafeterian tillsammans med övriga klasser och går därefter till klassrummet för att prata bara åk 8.

Viktigt att alla elever är representerade. Vi kommer bl.a prata om klassresa höstterminen åk 9, insamling av pengar, hur det fungerar i klassen m.m.

Välkomna!

/Janne och Gian

måndag 8 september 2014

Gians första blogginlägg (skoj)

Cha cha bloggen!

Mitt först inlägg, jiipii yey, Janne har lärt mig!:)))

Gian!

söndag 7 september 2014

Information inför vecka 37

Några saker att veta inför vecka 37

  • På tisdag startar utvecklingssamtalen. Eleverna slutar vid lunch.
  • I samhällskunskap arbetar eleverna i grupper med partier. Så på torsdag tänkte vi åka ut till valstugorna i Skärholmen. Eleverna börjar som vanligt 8:10 med språkval. Vid 9:10 samlas vi utanför entrén för att gemensamt åka till Skärholmen. Vi är tillbaka i skolan till lunch. Lunch ätes alltså på skolan och ingen annanstans. 
  • På fredag är det skolval. Då ska eleverna själva välja vilket parti de tycker har den bästa politiken. Vi återkommer med fler detaljer senare.

Några påminnelser

  • Om du inte bokat tid för utvecklingssamtal måste du göra det snarast.
  • Du som inte lämnat in lapparna om "Information från hemmen" eller "Bildpublicering" bör göra detta nu.
  • Du som inte lämnat en extranyckel till skåpet vet förhoppningsvis vad du ska göra.... ;-)

Blogg för Idrott och hälsa

Nu börjar ännu en blogg ta form. I bloggen för idrott och hälsa åk 8 ligger just nu några filmklipp om orientering. Dessa bör du titta igenom i samband med att orienteringen startar.

Du hittar bloggen via länken under rubriken "Användbara länkar" till höger. Här får du också länken:

Idrott och hälsa åk 8

torsdag 4 september 2014

Ändrade scheman

Det har blivit vissa förändringar i schemat. Du hittar aktuella schema under fliken scheman här i bloggen.

Dags för utvecklingssamtal

Nästa vecka (v37) startar utvecklingssamtalen.

Nu finns bokningsbara tider upplagda på skolrapport.se.

Du som förälder loggar in på www.skolrapport.se och hittar då rubriken "Utvecklingssamtal" på högersidan. Genom att klicka på ditt barns namn får du upp en lista på de tider som är bokningsbara.

Om du saknar, eller har tappat bort dina inloggningsuppgifter kontaktar du Janne.