lördag 31 januari 2015

Inför vecka 6

Under inledningen på vecka 6 fortsätter "Transmediaprojektet", vilket innebär att schemat är annorlunda även måndag och tisdag. Från och med onsdag gäller ordinarie schema och ordinarie grupper, förutom att alla slutar efter lunch på onsdag p.g.a utvecklingssamtal.

I ett annat inlägg hittar du information om matten. Matte inför vecka 6
  • Mån - MA - Diagnos (se Matte inför vecka 6)
  • Mån/Tis/Tor - HKK - Livsmedel (s47-85) Ta med datorn!!
  • Tis - Transmediaprojektet avslutas
  • Tis - Läxhjälp
  • Ons - EN-prov (Grammatik)
  • Ons - Utvecklingssamtal - Alla elever slutar efter lunch
  • Tor - Läxhjälp
  • Fre - Skolförening
Om du vill se vad som händer senare under terminen tittar du under fliken "På gång".

Sköööööna åttor under vecka 5

Åttorna går från klarhet till klarhet för tillfället. Stämningen i gruppen känns väldigt god. Ett tydligt tecken på att vi lyckats med att skapa en känsla av att åttorna är en enda stor klass är att veckans gruppförändringar p.g.a "Transmediaprojektet" inte alls tycks ha berört dem. De jobbar vidare som att ingenting har hänt.... :-)

Lärarna som undervisar gruppen uttrycker gång på gång hur bra det fungerar och många elever tycks också ha tagit tag i skolarbetet på allvar.

På fredagseftermiddagar avslutas skolveckan med "Skolförening". Många av våra åttor väljer att stanna så långe de får på fredagseftermiddagen. Ytterligare ett tecken på trivsel, både på skolan och i gruppen.

För oss som hänger kvar blir det här en chill stund med våra supersköna åttor. Lite inomhusfotboll för de som önskar det, lite dans för andra och lite snack. Kvalitetstid!


Jakten på Botkyrkapyromanen fortsätter

Story: "I mitten av -90 talet drabbads Botkyrka av en serie anlagda bränder. De upphörde lika plötsligt som de började. Nu, 20 år senare, är pyromanen tillbaka. Det är dina elevers uppgift att med hjälp av sociala medier och besök på historiskt intressanta platser i Botkyrkatrakten stoppa nya bränder och avslöja vem det är som ligger bakom de planerade brotten!"
Genom samarbete via sociala medier i grupper som också kräver samarbete med elever från Björkhagaskolan och nedslag i verkligheten ska de lösa gåtan med hjälp av ledtrådar som den något självgode pyromanen lämnar efter sig.....
Stort engagemang och härlig inlevelse från våra elever under äventyrets inledning på onsdagen.
Jakten på Botkyrkapyromanen fortsatte på fredagen och tog oss idag till Tumba C, där det blev riktigt creepy när bilder på oss i realtid dök upp i Twitterflödet. Plötsligt upptäckte en elev pyromanen som satt och fotograferade och hela "skocken" satte igång att jaga honom. Övriga bussresenärer undrade nog vad som var på gång när en skäggig snubbe jagades av mer än 20 ungdomar. Han slapp dock undan..... 
Jakten fortsätter både under helgen för den som så önskar och under nästa vecka!
Det ska sägas att projektet mottagits olika av våra elever. En del verkar mest tycka att det är segt och tråkigt, medan andra går "All in" och engagerar sig i alla delar av projektet. Ibland tycks de inte riktigt vara säkra på vad som är saga och vad som är verklighet..... ;-)
Om vi ska lyfta något som känns negativt, så är det i så fall de elever som inte alls försöker engagera sig. De är inte många, men sprider en hel del negativ energi i sin grupp. Varje grupp innehåller endast fyra elever från varje skola. Detta gör att det blir väldigt viktigt att alla bidrar och försöker göra sitt för att hålla ihop gruppen och föra spelet vidare.
En härlig sak som vi noterat är att en del elever som annars inte tar så mycket utrymme eller ledaransvar i klassen under de här dagarna tagit mer plats än vanligt. Det gillar vi!

Matematik - Att jobba med inför vecka 6

På måndag vecka 6 gör vi en liten mattediagnos inom kapitlet "Algebra". Detta för att se hur mycket ni förstått hittills av det vi jobbat med och därefter kunna ge er den hjälp ni behöver.

För att förbereda er bör ni titta igenom sida 78-87 i matteboken.

Gör så här:
  • Titta på en sida i taget. Känner du att du behärskar det som behandlas går du direkt vidare till nästa sida. Känner du dig osäker räknar du några tal.
  • Jämför hela tiden dina svar med facit.
  • Känner du dig osäker tittar du i verktygslådan och/eller tittar på någon av de filmade genomgångarna som finns....
....på den nytillkomna sidan här i bloggen som heter "Matematik åk 8", eller via länkarna nedan:

Mattegenomgångar med Niklas Garnham
Med sidhänvisningar till matteboken

Matteboken.se - Ekvationer
Med både text och filmklipp

Sweden Academy
Uppdelad på olika kapitel. Scrolla ned till kapitlet om "Algebra".


tisdag 27 januari 2015

Föräldrainformation om Transmediaprojektet

Hej föräldrar,

Nu på Onsdag 28/1 kör vi igång pilotversionen av transmediaprojektet “Luttras av eld” på ditt barns skola. Det handlar om en deckargåta i där eleverna löser brott i och omkring Botkyrka. På resan möter de sin lokala historia med nya ögon och lär sig använda sociala medier som ett sätt att argumentera, påverka och skildra sina upplevelser.

Spelet är konstruerat för att spelas under lektionstid, men uppmuntrar eleverna att forska, skriva och dra slutsatser även utanför skolan.

“Luttras av eld” tar, precis som vilken deckare som helst, upp en del svåra ämnen. Det viktiga är att komma ihåg att det är ett spel, precis som vilket dator eller konsolspel som helst, men det handlar om riktiga platser och historiska personer.

För att göra kommunikationen lättare får du här en kopia av de grundläggande reglerna i spelet:

Grupparbete - Eleverna kommer att jobba i grupper både med den egna klassen och med elever från en klass på en annan skola, en viktig del av spelet är att träna på sammarbete.

Låtsas att det är på riktigt - På alla sociala medier och i alla samtal med dramats roller (se nedan) ska eleverna låtsas att mysteriet är på riktigt. Skriver de något i stil med “men ge oss nästa ledtråd i spelet nu!!!” till förrövaren så kommer det inte att leda till något och inlägget kommer att raderas. Att kommunicera inom ramen för berättelsen gör spelet spännande och är en bra övning i att ta ett perspektiv utanför sig själv.

Blanda inte in myndigheter och utomstående för mycket - Det är elevernas egen uppgift att lösa mysteriet. De får fråga vem som helst om hjälp med spelet, men det är självklart inte ok att blanda in statliga myndigheter som polis, brandkår eller sjukhus av något slag.

Hur vet du att något tillhör spelet? - De hemsidor som har skapats för spelet är markerade med spelets eld-logga eller är på annat sätt tydligt en del av historien. Alla platser som tillhör spelet är likaså markerade med en dekal, en utlagd sten eller en kritad teckning av spelets eld-logga. Hittar man inte en eld-logga så är man på fel plats eller har inte letat tillräckligt noga.

Hur vinner man? - Den grupp som löst mysteriet på minst antal drag (antal ledtrådar de har frågat efter) och har skapat det snyggaste och mest spännande och faktamässigt korrekta innehållet på sin blogg vinner spelet.

Schema
Schemat för speltillfällena ser ut som följer. Grupperna som spelar består av elever från både Björkhaga och Hammersta skola. 

                                           Hammerstaskolan           Björkhaga skola

Onsdag 28/1                       08.10 - 11.30                      08.30 - 11.30                                                                                                             
Fredag 30/1                        11.05 - 15.00                     13.00 - 15.00

Måndag 2/2                        08.45 - 09.45                               -

Tisdag 3/2                          12.50 - 15.00                      13.00 - 15.00


Har du frågor?

Skicka dem direkt till vår spelledning på elricsson93@gmail.com

Mvh 
Martin Ericsson och Karl Alfredsson, LiN Education
Åsa Anderljung och Eva Jacquet, Botkyrka kommun

söndag 25 januari 2015

Dags för utvecklingssamtal

Under veckorna som återstår fram till sportlovet ska alla utvecklingssamtal genomföras.

De elever som har Janne som mentor bokar tid via Vklass. Du som förälder loggar in på www.skolrapport.se. När du är inloggad hittar du bokningsbara tider genom att klicka på ditt barns namn under rubriken "Utvecklingssamtal", till höger på startsidan. Om du saknar inloggningsuppgifter eller har andra problem med bokningen ringer du Janne och bokar tid (tel: 0709 200 676)

De elever som har Gian som mentor blir kontaktade av henne för bokning av tid för samtal.

Förberedelse för utvecklingssamtal

Du som elev ska förbereda dig för att hålla ditt eget samtal. Om du inte redan gjort det ska du följa mallen för utvecklingssamtal. Innan samtalet ska du också ha haft "ämnessamtal" med alla dina lärare. Om du, eller din lärare varit frånvarande de tillfällen vi haft samtalen måste du ta ansvar för att boka upp en tid med din lärare innan samtalet.

Elev och förälder ska tillsammans före samtalet titta igenom de omdömen som finns på Unikum. Du hittar dem genom att klicka på "Planering" > "Bedömningsmatriser" > De ämnen du vill titta på.
Vill du ha en snabb överblick över alla ämnen hittar du det via fliken "Kunskaper".

Anna (kurator) slutar på tisdag

Vår kurator sedan flera år, Anna Dhugieri, byter arbetsplats från onsdag vecka 5.

Anna ville ha en arbetsplats närmare hem för att få mer tid med sin familj. Därför byter hon nu Hammerstaskolan mot Storvretsskolan. Rekrytering av ny kurator pågår, men det kommer att vara en period då vi står utan kurator. Ärenden av "kuratorskaraktär" hänvisas tills vidare till skolledningen, men ni kan naturligtvis ta en första kontakt med oss mentorer.

Vi är naturligtvis mycket ledsna över att Anna lämnar oss. Hon har varit till mycket god hjälp i många sammanhang och lämnar ett stort tomrum efter sig. Men, vi önskar henne stort lycka till på sin nya arbetsplats och kan bara gratulera Storvretsskolan till sin nya kurator.

Scheman ons 28/1-tis 3/2 p.g.a "Transmediaprojektet"

Från onsdag vecka 5 till tisdag vecka 6 pågår det s.k "Transmediaprojektet". För att genomföra detta har vi gjort om schemat och grupperna dessa dagar. Om allt fungerar så bör du ha "ditt" schema på Vklass, men i det här inlägget ser du också schemat. Gula gruppen följer i stort sett röda gruppens schema, förutom idrotten på fredag bytts ut mot slöjd. Gröna gruppen har större förändringar, även om grundschemat följer blå grupps ordinarie schema.



Grupper - ons 28/1-tis 3/2, p.g.a "Transmediaprojektet"

Så här ser grupperna ut från ons vecka 5 till tisdag vecka 6.

8 - GRÖN
8 - GUL

söndag 18 januari 2015

Inför vecka 4

Under de närmaste veckorna kommer schemat att vara lite annorlunda. Dels p.g.a förberedelse för utvecklingssamtal, eftermiddagar för utvecklingssamtal samt "Transmedia-projektet" som halva klassen ska delta i.

Nedan har du schemat för vecka 4.

Under vecka 4 kommer vi också att lägga ut tider för utvecklingssamtal. Du som förälder bokar tid via "Skolrapport.se".

En annan sak som kan vara bra att veta inför veckan som kommer är att Janne är borta tis-fre. Om ni behöver hjälp eller komma i kontakt med oss mentorer måste ni under dessa dagar vända er till Gian.



söndag 11 januari 2015

Inför vecka 3

Vi mjukstartade terminen med en kort vecka. Nu har vi dock en hel skolvecka framför oss med läsning enligt schemat.

För övrigt så tror vi att schemat är som det ska nu. Det betyder att det schema du hittar här i bloggen och det du ser på Vklass är det som gäller tills vidare. På måndag får ni också scheman i pappersform.

  • Mån - Elevråd kl 08:10. Ta med klassens förslag till nya klassrumsregler.
  • Mån - Simskola för dem som inte klarat kunskapskraven i simning.
  • Mån - Förlängt klassråd med fokus på klassresa. Vi tittar på bilder från Gotland och funderar på hur mycket resan kommer att kosta för att utifrån detta diskutera hur vi får in det som saknas.
  • Mån/Tis/Ons/Tor - Hemkunskap, "Städ och tvätt" (s 97-113) + Muffins
  • Tis - Läxhjälp
  • Ons - Simskola för dem som inte klarat kunskapskraven i simning.
  • Tor - Läxhjälp

Läxhjälp

Under inledningen på terminen kommer vi att göra ett försök med läxhjälp två dagar i veckan. Detta är i första hand till för de elever som missar lektioner p.g.a att de går simskola. Så länge det inte blir för många elever är också alla andra intresserade välkomna att delta.

På tisdagar är läxhjälpen kl 15:00-16:30 i C5. Per är ansvarig.
På torsdagar är läxhjälpen kl 15:20-16:50 i C4. Gian är ansvarig.

Idrott och hälsa - Bedömning av provet om "Kondition och träningslära"

Strax före jul hade vi prov om "Kondition och träningslära". Nu har jag rättat och bedömt alla prov och med några få undantag så upplever jag att de flesta borde ha kunnat prestera bättre.


I dagsläget är det ett stort antal som sänker sina betyg p.g.a insatsen på provet. Du kan läsa bedömningen på Vklass och snart finns den också på Unikum. På Vklass hittar du den antingen som en händelse eller genom att klicka dig fram enligt följande:

"Mina ämnen" > "Gamla grupper" > "Idrott och hälsa" > "Resultat" > "Prov läxor och uppgifter"

Om du ser ditt resultat som en väckarklocka och tar tag i dig själv under vårterminen så behöver du inte vara orolig. Eftersom det är så många som inte lärt sig det som var målet med det här arbetet så kommer vi att fortsätta arbetet under inledningen på vårterminen och ge alla en ny chans att prestera. Jag är säker på att alla kommer att nå minst E-nivå, om man inte helt struntar i uppgifterna naturligtvis.

Om att störa varandras lektioner.....

Under hösten var det periodvis många som gick in och störde lektioner när de själva hade rast. Med tanke på att det här blev ett problem direkt nu i terminsstarten måste vi i skarpa ord uppmana eleverna i åk 8 följande:


  • När du har rast ska du inte gå in i klassrum där det pågår lektion.
  • När du har rast ska du inte uppehålla dig utanför klassrum där det pågår lektion.
  • När du har lektion ska du vara i det klassrum där lektionen pågår.
Vi är medvetna om att ni önskar att alla åttorna har rast samtidigt för att ni gillar att umgås med varandra och ni kanske hade extra mycket att prata om direkt efter lovet, men det går inte att få ihop ett sånt schema. Ni får umgås på de gemensamma raster som finns, eller på fritiden. Lektionerna är kanske inte alltid den roligaste delen av skoldagen, men fortfarande den viktigaste anledningen till att ni är i skolan.

tisdag 6 januari 2015

GOTT NYTT ÅR och VÄLKOMNA TILL EN NY TERMIN!

Vi hoppas att ni haft ett riktigt skönt jullov och att ni har laddat "batterierna" för en ny termin.


Vårterminen startar på torsdag 8:e januari. Vi börjar med att träffas i mentorsgrupperna kl 08:10-09:00, därefter läser vi enligt schemat direkt från första dagen.

Det blir dock nya scheman och dessa är inte helt klara ännu. Du kan dock se ditt preliminära schema både här i bloggen och på Vklass. Tills vidare är det detta som gäller, men det kan bli en del förändringar under inledningen på terminen.

Lärarna börjar jobba på onsdag och då kan det ske en del förändringar både i schemat och planeringen för de första dagarna. Du hittar som vanligt all information här i bloggen.

Det ska bli kul att träffa er!

/ Janne och Gian