onsdag 30 december 2015

Anmäl dig till öppen skolvecka på Tumba Gymnasium

I januari och februari har du chansen att besöka Botkyrkas gymnasieskolor för att se hur det ser ut en "vanlig" skoldag. Även om du inte just nu känner dig intresserad av att gå på någon av dessa skolor rekommenderar vi att du deltar. Du får ju nämligen också se hur det är på ett visst program och dessa är ju lika oavsett vilken skola du går på.


Före ju valde ni som ville besöka S:t Botvids gymnasium och/eller Tullinge gymnasium. Nu har du chansen att välja vad du vill se på Tumba gymnasium.

måndag 14 december 2015

Mentorsdag - Torsdag

I samband med mentorstiden diskuterades vad vi kan göra på mentorsdagen. Det kom lite olika förslag. Utifrån dessa tänkte vi göra enligt nedan.


  • Kl 09:00 - Samling i klassrummet
  • Du som vill vara kvar på skolan och delta i lite olika lekar, spel och turneringar gör det. Vi anordnar t.ex.
    • Pingisturnering
    • Schackturnering
    • Fotbollsspelturnering
    • Kom gärna med egna förslag
  • Du som vill åka skridskor gör det. Ta med egna skridskor, eller låna på skolan. Vi åker till Zinkensdamms IP. Anmäl dig till Janne senast onsdag.
  • Lunch på skolan
  • Städning (alla)
  • Dodgebollturnering (alla)
  • Juldansen (alla)
  • Kl 14:00 - Slut för dagen.

lördag 12 december 2015

Anmäl dig till "Öppen skola" på S:t Botvids gymnasium och "Programdagar" på Tullinge gymnasium

Nu har du chansen att besöka Botkyrkas gymnasieskolor för att se hur det ser ut en "vanlig" skoldag. Även om du inte just nu känner dig intresserad av att gå på någon av dessa skolor rekommenderar vi att du deltar. Du får ju nämligen också se hur det är på ett visst program och dessa är ju lika oavsett vilken skola du går på.




Inför vecka 51

Nu är vi framme vid höstterminens sista skolvecka. Vanliga lektioner måndag-onsdag. 

  • Mån - MVP-mentorer har handledning på Elevens val.
  • Ons - MVP-mentorer leder MVP-pass med åk 6.
  • Ons - Livräddning för dig som missade tillfället förra gången.
  • Tor - Mentorsdag (tider och program kommer under måndagen)
  • Fre - Julavslutning
    • Kl 08:00 - Uppställning på skolgården för fackeltåg. Niorna bär facklorna.
    • Kl 08:30 - Program i kyrkan
    • Ca kl 09:30 - Samling i klassrummet
    • Ca kl 11:00 - Slut för dagen

Veckan som gått (vecka 50)

För tredje veckan i rad kan vi konstatera att niorna har haft en bra vecka. Det känns skönt att konstatera, även om många haft lite svårt att fokusera på "rätt" saker i terminens slutskede.


Det skolarbete som eleverna borde haft störst fokus på den här veckan är avslutningen på arbetet kring "Tobak, alkohol, doping och skönhetsideal". Det inleddes med ännu en debatt i klassrummet där eleverna hade tilldelats ämnesområden och vilken åsikt de skulle tala för. Det blev hetsiga och givande debatter precis som i fredags. Så kul att se hur de gick in för uppgiften! 

Resten av veckan ägnades alla svensk- och idrottslektioner till att skriva debattartiklar om valfritt ämne (inom tobak, alkohol, doping och skönhetsideal). Det här arbetet har gått trögt för många elever. Efter 3-4 lektioner hade många inte kommit längre än till rubrik och eventuellt ingress. Uppenbarligen har många haft svårt att komma igång och kanske har formatet med debattartikel varit svårt att ta till sig. Men, bättre arbetsdisciplin skulle ända ha varit att önska på många håll. Nu ska artikeln vara klar på söndag (13/12) och istället för att göra klart den i skolan tvingas många sitta och jobba under helgen, vilket inte var tanken. Däremot är det häftigt att läsa vilka kloka och bra tankar våra elever har. De har uppenbarligen en väldigt sund inställning till både alkohol och tobak, samtidigt som de ser vilka problem det för med sig för både individer och samhället i stort.

Ebba har varit sjukskriven hela veckan, vilket naturligtvis också gjort att eleverna kanske inte fått riktigt den hjälp de kunde ha behövt med svenskdelen av arbetet. Vi har dock bestämt att vi tar fram artiklarna efter jul och finslipar på dem med Ebbas hjälp. Idrottsdelen bedöms dock utifrån det som skrivits fram till söndag.

Många elever har tagit en sista chans att fixa till sina betyg under veckan som gått. Några omprov, några muntliga prov har hjälpt till så att vi tror att nästan samtliga elever kommer att ha förbättrat sina resultat jämfört med vårterminen. BRA JOBBAT!

En sak som varit lite jobbig under veckan är de elever som hetsar och stressar angående sina betyg. Några har varit riktigt otrevliga när de näst intill KRÄVER att lärarna ska ändra sina betyg. Det är inte ok! Lärarna är de som är bäst på att sätta betyg, självklart har man rätt att få sina betyg förklarade och motiverade, men när man fått det är det bara att acceptera och försöka jobba hårdare nästa termin. Anser man sig vara orättvist bedömd måste gången vara följande:
  1. Prata med undervisande lärare i enrum, bara du och läraren. Inga betygsdiskussioner i korridoren.
  2. Är du ändå inte nöjd, gör du samma sak med din mentor.
  3. Är du fortfarande inte nöjd går du vidare till rektor.
I fredags hade vi traditionellt luciafirande som följdes av dodgebollturnering, julpyssel, lek och spel. Dodgebollturneringen är en så häftig tradition. 80 högstadieelever i en liten gymnastiksal. Visst, det blir ganska hetsigt när alla vinnarskallar ska samsas. Men ändå förvånansvärt lite jidder och en riktigt skön och gemytlig stämning.

Till sist avslutades en skön vecka med "Skolförening" i gy-salen. 12-15 elever, främst från åk 9, som lekte tillsammans. Skönt häng med sköna elever!

söndag 6 december 2015

Inför vecka 50

Här ser du den närmaste veckans händelser, men vi vill också uppmana er att hålla koll bakom fliken "På gång" där ni kan se händelser längre fram. 

Vi är framme vid den sista delen av höstterminen. Nu gäller det att lämna in det som saknas om du ska få det betygsatt innan jul. På måndag kommer du som inte gjort biologiprovet att genomföra det och även du som ska genomföra vissa delar muntligt gör det under måndagen.

Under lektionerna i svenska och idrott avslutar vi arbetet kring temat "Skönhetsideal, tobak, alkohol och doping" med att skriva en debattartikel. Ebba är borta hela veckan, så Janne kommer att ha genomgången inför skrivandet och en vikarie kommer att finnas med på lektionerna. Innan veckans första svensklektion bör du ha läst igenom instruktionen.

Att skriva en debattartikel

Du bör hinna med att skriva din artikel under lektionstid, men senast söndag 13 dec ska din artikel vara klar.

  • Mån - Spanska - Ny chans för dem som inte klarade skrivdelen på provet.
  • Mån - Sv/Idh - Röda gruppen genomför sina debatter på Elevens val. Ni får istället Elevens val på Sv-lektionen före lunch.
  • Ons - Öppet hus - Tullinge Gymnasium
  • Fre - Luciafirande med "Luciakul". Gör ditt val HÄR!
    • Kl 08:45 - Samling i C4
    • Kl 09:00 - Luciatåg i matsalen
    • Kl 10:00-12:00 - Luciadodgen eller Julpyssel, lek och spel
    • Kl 13:00-14:00 - Aktiviteter med klassen i klassrummet.

Några framtida händelser vi vill trycka lite extra på:

Vecka 51
Tor - Mentorsdag
Fre - Julavslutning

Veckan som gått (vecka 49)

Niorna följde upp en bra vecka 48 med en minst lika bra vecka 49. Bra stämning, bra fokus. Matteproven tycks ha gått bra för många och i fredags hade vi riktigt sköna debatter om skönhetsideal, alkohol och tobak.


Vecka 49 var, som sagt, ännu en bra vecka för våra nior. Några bra saker att lyfta fram:
  • Under provet i biologi (ekologi) var det bra fokus och många tycks ha klarat provet bra utifrån de första rapporterna.
  • På idrotten jobbade vi med livräddning och HLR. HLR-kursen genomfördes med bra fokus och stort engagemang. Livräddningen i Fittjabadet flöt :-D på hur bra som helst med alla grupperna. För er som inte kunde delta av olika anledningar så försöker vi boka in ett tillfälle för uppföljning senare. Den del som inte gått så bra är den del där ni skulle jobba själva två och två. Det saknas många inlämningsuppgifter och för att klara hela det här kunskapskravet krävs att även denna del är klar.
  • Under torsdag och fredag genomfördes matteprovet om "Funktioner och algebra". Det finns naturligtvis inga färdiga resultat att redovisa ännu, men många elever tycktes nöjda i alla fall. Koncentrationen och inställningen var det i alla fall inget fel på.
  • Under hela veckan har eleverna förberett sig för att hålla debatter om skönhetsideal, tobak och alkohol. De har gått in för uppgiften på ett bra sätt och i fredags skulle debatterna hållas. Det var dock bara den blå gruppen som genomförde debatten, men de gjorde oss nästan tårögda. Så häftigt att se och höra hur de debatterar och för fram åsikter för "sin" sak! Det var nog veckans absoluta höjdpunkt! Det bästa är att vi får vara med om det igen....på måndag när det är dags för röda gruppen.

Det mesta har som sagt varit bra, men några mindre bra saker vill vi ändå lyfta fram:
  • Eleverna hade en hel idrottslektion på sig att svara på några få frågor kring Livräddning utifrån några filmklipp och texter. Det saknas mellan 15-20 inlämningar. Om du glömt att skicka in - Gör det! Om du inte gjorde uppgiften under lektionen - Gör den nu! Om du var frånvarande - Gör uppgiften i efterhand! 
  • När grupperna skulle ta sig från Fittjabadet hade de, som vi ser det, ganska gott om tid att duscha och byta om. Några valde dessutom att stanna i bassängen en stund till med löften om att se till att hinna i tid. Trots det kom många elever upp mot 20-30 min sent ut från omklädningsrummen. Både Alex och Janne tvingades lämna elever för att hinna tillbaks till skolan i tid för sina uppgifter. Det känns inte ok och många elever fick frånvaro från de lektioner de skulle ha efter simningen.
  • Vi fortsätter med att "ta igen tid" på fredagsmorgnar. I fredags var det också ett tillfälle att genomföra prov som man av olika anledningar missat. Det är många som utnyttjar den här möjligheten, men det är tydligt att flera av de som behöver det mest inte utnyttjar det. Däremot är det många som har låg frånvaro och klarar sig bra i alla ämnen som kommer.
    • Det visar sig att det är väldigt krångligt att plocka bort den ogiltiga frånvaron. Det tar Janne upp mot en timme att göra det här jobbet istället för att använda tiden till att hjälpa elever. Därför kommer vi inte plocka bort den ogiltiga frånvaron mer. Om du inte vill ha ogiltig frånvaro är det bara att se till att komma i tid. 
    • Vi fortsätter dock med "ta-igen-tid" och de elever som inte kommer trots ogiltig frånvaro får sms hem. Som förut fungerar tiden som läxhjälp för samtliga elever.

söndag 29 november 2015

Kära pappa - Korfilm med viktigt budskap med nior i rollerna

Inför vecka 49

Här ser du den närmaste veckans händelser, men vi vill också uppmana er att hålla koll bakom fliken "På gång" där ni kan se händelser längre fram. 

OBS! Under vecka 49 är det en del förändringar i schemat. Främst p.g.a. livräddningen på torsdag. Nedan ser du det schema som gäller under vecka 49. Du hittar det också i ditt personliga schema på Vklass.

  • Mån - Biologi - prov (ekologi). OBS! Båda grupperna samtidigt kl 12:05.
  • Mån/Tor - Fysik - inlämningsuppgift
  • Tor - Matte - prov (Funktioner och Algebra Del 1)
  • Tor - IDH - Simning och livräddning i vatten. Mer info i idrottsbloggen.
  • Fre - Matte - prov (Funktioner och Algebra Del 2)

Förutom ovanstående ska vi jobba med debatt under svensklektionerna. Arbetet ska sluta i flera klassrumsdebatter på temat "Tobak, alkohol, doping och kroppsideal".

Mer info om debatten och debattartikeln hittar du fortlöpande i bloggen för idrott och hälsa


Några framtida händelser vi vill trycka lite extra på:

Vecka 50
Tis/Tor/Fre - TE - redovisning
Ons - Öppet hus - Tullinge Gymnasium
SV/IDH - Skriva och lämna in debattartikel om "Alkohol, Tobak, Doping eller Kroppsideal".

Schema - Vecka 49 (OBS! På torsdagens schema är tjejernas schema till vänster och killarnas till höger)
Klicka här för naturlig storlek!
Klicka här för schema i naturlig storlek!



    Veckan som gått (vecka 48)

    Vecka 48 var en intensiv och stressig vecka för åk 9. Muntliga nationella i både svenska, engelska och matte t.ex. Men "våra" nior klarade det med "beröm godkänt"!


    • Utifrån de rapporter vi fått klarade sig de flesta eleverna riktigt bra på de nationella proven. Ebba var väldigt imponerad av deras förmåga att driva diskussionerna (fast att de kan prata visste vi ju redan.... ;-) ), muntliga nationella i engelska gick bra för de allra flesta och som väntat var matten svårast, men även den gick förhållandevis bra. Framförallt var det tydligt att alla gjorde sitt allra bästa och gick in för proven med stor fokus och höga ambitioner.  
    • I onsdags visade vi upp våra mattserier på idrotten. Det var helt fantastiskt att se vilka framsteg i stort sett alla har gjort sedan åk 8. Alla tycks ha tagit arbetet med stort allvar och en del av er har utvecklat sin rörelseförmåga flera nivåer. Det ska bli riktigt kul att göra dessa bedömningar.
    • Det har varit en lugn vecka med god studiero på lektionerna.  
    • Stämningen i klassen har varit riktigt skön, både mellan elever och mellan elever och lärare. 
    • När det gäller att passa tider så är det ganska tydligt att det är samma elever som inte klarar detta fullt ut. Om vi tittar på klassen i stort är det mycket bättre jämfört med tidigt på terminen, men en del elever behöver fortfarande förbättra sig. Dessutom kommer inte de elever med mest frånvaro för att ta igen tiden på fredagsmorgnar. Däremot kommer många som är helt utan frånvaro för att utvecklas och ta nya steg framåt.

    lördag 21 november 2015

    Inför vecka 48

    Här ser du den närmaste veckans händelser, men vi vill också uppmana er att hålla koll bakom fliken "På gång" där ni kan se händelser längre fram. 


    • Mån-Tor - Muntliga nationella prov i SV, MA, EN (Se nedan)
    • Tis kl 15:30 - Extra träning inför mattserien
    • Ons - Visa upp mattserier
    • Tor - Franska - prov
    OBS! Matteprovet och biologiprovet framflyttat till vecka 49.

    Några framtida händelser vi vill trycka lite extra på:
    • Mån - Biologi - prov (ekologi). OBS! Båda grupperna samtidigt kl 12:05.
    • Mån/Tor v49 - Fysik - inlämningsuppgift
    • Ons/Tor/Fre v49 - Matte - prov (Funktioner och Algebra Del 1 och Del 2)
    • Tor 3 dec - IDH - Simning och livräddning i vatten.

    Muntliga nationella prov i svenska, engelska och matte vecka 48

    Muntliga nationella proven pågår under större delen av veckan. Planeringen för svenska och matte ser du nedan (klicka för att ladda ner dokumentet i normal storlek). Engelskan kommer främst att ligga på lektionstid.
    Klicka här för att förstora (SV)
    Klicka här för att förstora (MA)

    Veckan som gått (vecka 47)

    Det har varit både "ups and downs" i åk 9 under föregående vecka. Men eftersom de negativa händelser som varit under veckan varit begränsade till enstaka elever eller redan bearbetats i tillräcklig utsträckning så väljer vi den här gången att enbart lyfta fram de positiva delarna.


    • I måndags morse hade vi en mycket bra "storsamling" med åk 9 där både elever och lärare fick lyfta det som känns jobbigt för tillfället. Många elever känner sig stressade av alla prov, inlämningar och annat som ska göras.
    • Godisförbudet som infördes har fungerat bra. Eleverna har i stor utsträckning följt förbudet, vilket känns bra.
    • Mobiltelefonförbudet har också haft bättre genomslag den här veckan. Med några få undantag har telefonerna inte stört undervisningen den här veckan.
    • I onsdags hade vi två fantastiskt bra idrottslektioner på temat doping. Janne har aldrig varit med om några grupper som tagit sig an det här temat så seriöst och med så stor fokus. Det kändes riktigt bra. Det ska bli kul att fortsätta arbetet med tobak, alkohol, doping och skönhetsideal.
    • Gian, som hade en tuff SO-lektion i början på veckan, kunde sedan genomföra flera riktigt bra lektioner med niorna. Även hon upplevde dem som bland de bästa hon upplevt med gruppen.
    • Till sist så var vi till Gymnasiemässan i fredags. Allt fungerade prickfritt och det var kul att se hur intresserade och nyfikna de flesta av våra nior var. De ställde bra frågor och försökte ta redan på så mycket som möjligt om de olika alternativen. Många tycktes ha hittat bra alternativ till sitt kommande val, även om några kanske också kände sig ännu mer förvirrade än innan.

    lördag 14 november 2015

    Gymnasiemässan

    På torsdag-lördag pågår gymnasiemässan i Älvsjö. På fredag förmiddag åker vi dit tillsammans från skolan, men vi rekommenderar att ni dessutom åker dit på lördag tillsammans med era föräldrar.


    Vi har också lagt upp en ny flik här i bloggen, "Gymnasievalet". Där hittar du information om gymnasievalet. Just nu kan du t.ex. hitta en länk till den Powerpoint som Robert (SYV) använde i onsdags, några viktiga länkar och en kalender inför gymnasievalet.

    Följande gäller inför vårt gemensamma besök på Gymnasiemässan på fredag

    • Kl 08:10 - Samling vid Norsborgs T-bana.
    • Vi åker buss 172 till Flemingsberg och tar sedan pendeltåget till Älvsjö.
    • Vi kommer fram till mässan ca kl 09:15.
    • Kl 09:15-11:30 går ni runt fritt på mässan.
    • Vi åker tillbaks till Norsborg för att äta lunch på skolan. Du som hellre äter lunch på McDonalds, Burger King eller liknande kan göra det.
    • Eftersom vi börjar dagen tidigare får du också sluta tidigare om du vill, men.....
    • Kl 13:10 finns Marianna, Mico och Janne på plats i C1 för att hjälpa er med matten. Meddela Janne senast torsdag om du tänker utnyttja detta.
    Information om gymnasiemässan hittar du via nedanstående länk:

    Under elevens val på måndag och/eller förbereder vi oss inför besöket på gymnasiemässan. Information om ur du kan förbereda dig hittar du på Gymnasiemässans hemsida, eller via nedanstående länk:



    Godis- läsk och energidrycksförbud i åk 9 tills vidare

    Vi har beslutat att införa godis- och läsk- och energidrycksförbud i åk 9 tills vidare.


    Varför ett förbud just nu?
    • Vi har under en längre period ofta pratat om att eleverna i åk 9 måste respektera förbudet mot godis och läsk i klassrummet. Samtalen har inte givit önskat resultat och i veckan kom det fram fram vid flera tillfällen att elever i åk 9 struntar i förbudet.
    Varför ett förbud över huvud taget?
    1. Ett bra sätt för elever i åk 9 att spara pengar. De lägger enorma pengar på godis och läsk.
    2. Elever som går till kiosken för att handla kommer sent till lektionerna.
    3. Alltför mycket tid går åt till "godisdiskussioner" i stället för undervisning.
    4. Det skräpar ner. Ofta ligger godispapper på golv och bänkar istället för i papperskorgen.
    5. Sist, men inte minst: Att äta så mycket godis, dricka läsk och energidrycker är inte bra för elevernas hälsa. Klicka t.ex på länkarna nedan så förstår du vad vi menar.
    Energidrycker kan göra friska hjärtsjuka
    Energidrycker - Livsmedelsverket
    Du mår som du äter

    Är förbudet för evigt, eller kan det hända att vi ändrar tillbaks?

    Vi är inte alls främmande för att åter tillåta godis m.m på raster. Under förutsättning att klassen kan komma fram till et förslag hur vi ska kunna hantera godis och annat på ett fungerande sätt så kan vi ändra beslutet om godisförbud.

    Veckan som gått (vecka 46)

    Efter förra veckan som kändes bra på många sätt får vi nog säga att vecka 46 blev ett riktigt bakslag.


    Vi går inte in på så många detaljer, utan nöjer oss med att konstatera följande:

    • Flera elever i åk 9 har uppträtt ytterst respektlöst mot flera lärare. T.ex genom att vägra jobba i de grupper de blivit indelade i, eller ignorera lärare som försöker starta lektionen.
    • Elever bryter gång på gång mot godis- och läskförbudet som råder i klassrummen.
    • Elever bryter mot mobiltelefonförbudet och beter sig illa när de blir tillsagda.
    • Mycket tyder på att elever i åk 9 varit inblandade i den förstörelse som accelererat på skolan den senaste tiden.
    Efter att första halvan på terminen varit ganska lugn, så har det nu satt fart på allvar. Proven, redovisningarna och inlämningsuppgifterna avlöser varandra. Detta stressar naturligtvis många elever, vilket kan vara en anledning till att man blir lättirriterad och går snabbare in i konflikter. Inför kommande veckor ser det verkligen tufft ut. Vi för en diskussion med undervisande lärare om hur vi kan göra för att lätta på trycket en aning. 

    I onsdags hade vi bjudit in till föräldramöte inför gymnasievalet. Det blev ett bra möte med en hel del viktig och bra information. Tack till er som var där och visade intresse och engagemang i era barns skolgång. Däremot var uppslutningen en besvikelse. Endast 12 elever hade någon av sina föräldrar på plats och då hade endast ca 5 föräldrar meddelat förhinder.

    Vi vill också passa på att tacka de elever som hjälpte till att ställa i ordning inför mötet och tack också till de av er som engagerade sig att förbereda bildvisningen från Gotland.

    Under kommande vecka måste vi lägga en del fokus på att återfå arbetsron och den goda stämningen i åk 9.

    Inför vecka 47

    Här ser du den närmaste veckans händelser, men vi vill också uppmana er att hålla koll bakom fliken "På gång" där ni kan se händelser längre fram. 


    • Mån/Ons - Fysik - Inlämningsuppgift
    • Mån/Tis - Franska - Présentation du projet
    • Fre - Teknik - Inlämningsuppgift
    • Tor-Lör vecka 47 - Gymnasiemässan (vi åker dit gemensamt på fredagen)

    Några framtida händelser vi vill trycka lite extra på:
    • Mån/Tor v48 - Biologi - prov (Ekologi)
    • Ons/Tor/Fre v48 - Matte - prov (Funktioner och Algebra Del 1 och Del 2)
    • Tor 3 dec - IDH - Simning och livräddning i vatten.

    söndag 8 november 2015

    ÄNTLIGEN! Nu finns "Klassresan - Del 3" upplagd. Se den på en skärm nära dig!

    Äntligen!!!! Nu kommer del 3, med bilder grån bl.a Gangvide farm.



    Nu kommer del 2! Nedan ser du bilder från Lummelundagrottorna och raukarna vid Folhammar.


    Efter nedanstående trailer, kommer nu del 1 med bilder från resan till Burs, Närsholmen, Jätten Edman m.m.


    fredag 6 november 2015

    Inför vecka 46

    Här ser du den närmaste veckans händelser, men vi vill också uppmana er att hålla koll bakom fliken "På gång" där ni kan se händelser längre fram. 


    • Mån - Franska - Prov, hörförståelse 
    • Tis - Spanska -prov 
    • Ons kl 18:00 - 20:00 - Föräldramöte inför gymnasievalet. OBS! Viktigt att föräldrar och barn kommer, meddela om du får förhinder.
    • Fre - SO - prov (1:a världskriget)

    Några framtida händelser vi vill trycka lite extra på:
    • Tor-Lör vecka 47 - Gymnasiemässan (vi åker dit gemensamt på fredagen)

    Veckan som gått (v45)

    Vi har haft en bra vecka med åk 9. Det känns som att fler och fler börjar ta skolarbetet på ett större allvar och arbetsron på lektionerna har varit bättre.


    Vi kan t.ex rapportera att veckans mattelektioner har varit bättre än på länge när det gäller arbetsron. Madde hade en tuff vecka före lovet med klasserna, men berättar att den här veckan varit mycket bättre.

    På idrotten har vi inlett arbetet med mattserien (kullerbyttor, handstående m.m) och eleverna har i de flesta fall kommit igång väldigt bra. Gian känner att det är roligare än på länge att träffa eleverna i åk 9.

    I början på veckan saknades många inlämningsuppgifter i fysik, kemi och teknik. Dessa skulle ha varit klara vid lovet. Under veckan har dock fler och fler trillat in, även om det saknas från många elever fortfarande.

    På fredagsmorgnar fortsätter vi med att låta eleverna "ta igen" tid som de förlorat p.g.a sena ankomster eller skolk. Det tycks ge önskvärt resultat, för den här veckan har den ogiltiga frånvaron varit mindre än någonsin. Bra jobbat! Om någon elev som borde varit i skolan på fredag morgon inte är där skickas ett sms till föräldern som information.

    OBS! Även om du inte har någon tid att ta igen är du välkommen till skolan fredag morgon. Då använder du tiden som läxhjälp. Både Janne och Marianna finns på plats för att hjälpa dig. Flera elever har i samband med utvecklingsamtalen sagt att de SKA gå dit, men tyvärr har vi inte sett lika många där.

    söndag 1 november 2015

    Föräldramöte inför gymnasievalet

    FÖRÄLDRAMÖTE inför GYMNASIVALET

    • Onsdag 11 november kl 18:00
    • Plats: Cafeterian
    • Dagordning
      • Robert (SYV) pratar om gymnasievalet
      • Läget i klassen
      • Bildvisning från Gotland
    • För vem?
      • Alla föräldrar och elever i åk 9
    • Vilka mer kommer?
      • Robert (SYV)
      • Janne
      • Gian

    Inför vecka 45

    Här ser du den närmaste veckans händelser, men vi vill också uppmana er att hålla koll bakom fliken "På gång" där ni kan se händelser längre fram. 


    • Mån - MVP-mentorer - Möte gruppvis (se info på Vklass) 
    • Mån - Kemi - Laboration 
    • Mån - Teknik - Inlämningsuppgift 
    • Mån - Fysik - Inlämningsuppgift 
    • Tis - Spanska -prov 
    • Ons - MVP-mentorer - MVP-pass 1 för åk 6 kl 14:10-15:10.

    Några framtida händelser vi vill trycka lite extra på:
    • Ons 11 november kl 18:00 - 20:00 - Föräldramöte inför gymnasievalet
    • Tor-Lör vecka 47 - Gymnasiemässan (vi åker dit gemensamt på fredagen)

    Veckan som gick (vecka 43)

    Den sista veckan före lovet var en bra vecka för åk 9.


    Visserligen inleddes den med diskussioner om fusk på föregående veckas matteprov (vilket också visat sig stämma) och därför gjordes också del 2 om, men annars var känslan att veckan gick ovanligt bra. I synnerhet med tanke på att det var den sista veckan innan lov.

    Från och med tisdagen infördes också bestämda platser i klassrummet för 9röd. Detta tror vi kan vara en god hjälp för arbetsron. Den blå gruppen har också bestämda platser som kan användas vid behov. Detta bestämmer undervisande lärare tills vidare.

    Vi kan också glädjas åt att resultaten på matteprovet tycks vara riktigt bra på de allra flesta håll. 12 st E, 11 st D, 5 st C, 3 st B och 1 st A är en klar förbättring jämfört med samma period förra året. Sen har vi ju fortfarande ca 10 st som inte klarade provet, vilket naturligtvis är allvarligt och dessa måste få hjälp.

    Det var också en stor grupp elever i åk 9 som gjorde ett nytt försök med orienteringen genom att följa med på "Andra chansen". De allra flesta förbättrade sig och höjde därmed sitt betyg i orientering, ett fåtal presterade på ungefär samma nivå som tidigare. Riktigt kul att se viljan och inställningen att försöka förbättra sig.

    Under veckan skrevs också SO-prov.

    måndag 19 oktober 2015

    Videoblogg om framtidens vuxna

    Som vi utlovade i det korta inlägget om "Veckan som gått" kommer här en längre videoblogg som bl.a handlar om "att ta hand om sin miljö", fuska på prov och några tankar kring varför mentorer blir så griniga och arga ibland.


    Som tillägg till videobloggen kan vi berätta att vi efter inspelningen blivit ännu mer säkra på att det var ett flertal som fuskade vid förra veckans matteprov och idag genomfördes därför ett nytt matteprov. Vi vet att några kommit över matteprovet i förväg. Även om det den här gången bara är Janne som talar i bloggen, så står Gian bakom det som sägs. Vi lyckades inte sammanstråla för att göra en gemensam inspelning.


    söndag 18 oktober 2015

    Inför vecka 43

    Här ser du den närmaste veckans händelser, men vi vill också uppmana er att hålla koll bakom fliken "På gång" där ni kan se händelser längre fram. 



  • Mån - MVP-mentorer - Möte i musiksalen kl 08:55

  • Tis 20/Tor 22 okt - SO-prov (Nationalekonomi) (Blå/Röd)

  • Ons -  MVP-mentorer - Presenterar MVP för åk 6 kl 14:20

  • Tor 22 oktober - IDH - "Andra chansen" i orientering.


  • Några framtida händelser vi vill trycka lite extra på:
    • Vecka 44 - Höstlov

    Veckan som gått (v42)

    Vi planerar att lägga upp ett nytt videoblogg-inlägg, men det kommer troligen inte förrän på måndag, så tills vidare får ni mest en försmak av vad det kommer att innehålla.


    • Om att fuska på prov
      • Det har framkommit misstankar om fusk i samband med förra veckans matteprov, därför planeras att provet kommer att göras om.
        • Ni som kunde provet behöver inte vara oroliga, det blir ett näst intill identiskt prov. Kunde ni det förra, kan ni det här.
        • Ni som inte kunde provet får nu en ny chans. Passa på att plugga in det du tyckte var svårt.
        • Ni som vet med er att ni fuskade i samband med provet bör däremot känna er lite oroliga. Det finns inga genvägar till kunskap.....
    • Om att ta hand om sin miljö
    • Om dataintrång
    • Om att respektera lärare och klasskamrater
    • Om hur vi kan hjälpas åt att göra skolan till en trivsam plats för alla
    • Om att årets nior kan vara världens skönaste men ibland glömmer bort hur man är när man är världens skönaste.....

    Gamla elevers tankar kring sina gymnasieskolor (del 1)

    Jag har bett några av "mina" gamla nior berätta lite om sina gymnasieskolor och det program de har valt. Detta för att ni ska få en bild av de olika gymnasieskolorna samt några av de program som finns där. Förhoppningsvis kan jag "lura" några av dem till att komma till oss och berätta mer. Om ni har frågor ska jag försöka förmedla dem.


    Melisa om Huddinge gymnasium och Ekonomi-Juridik:
    "Jag går tredje året på Huddinge gymnasium och läser Ekonomi Juridik.

    Jag tycker att min skola är väldigt bra på grund av nära relationen man har till sina lärare. Det går alltid lika bra att maila de för att få feedback om de är något man inte förstår/vill förbättra sig på. Så jag skulle rekommendera dem att börja på min skola.

    Jag är nöjd med valet jag gjorde ang program. Det är en stor variation på kurser, man läser allt ifrån juridik till psykologi, filosofi, retorik, ledarskap och så även grundämnen dåra Smiley smile så man blir inte uttråkad så att säga!"

    Sanna om Huddinge gymnasium och Samhällsvetenskapliga programmet:
    "Hejsan Janne! Hoppas allt är bra med dig jag går i Huddinge gymnasium och läser samhällsvetenskap, jag valde linjen eftersom det är en bredare linje då jag fortfarande inte vet vad jag vill jobba med i framtiden, jag är rätt så nöjd men ändå inte våra lektioner är 2,5 timme långa och vi läser 100 p kurser på en termin som
    Kan vara stressande och jobbigt ibland, vi har även matkort i vår skola som jag tycker är jävligt dumt för de som glömmer kortet får ingen mat. Men utöver är det en bra skola, man kommer överens med lärarna, man får alltid stöd osv! Är det något mer du vill veta?"

    Savan om Tullinge gymnasium och Naturvetenskapsprogrammet inriktning medicin:
    "Själv har man valt naturvetenskapsprogrammet, inriktning medicin, på Tullinge gymnasium. Gymnasiet är uppdelad i flera mindre byggnader jämfört med andra skolor, där de oftast består av en stor byggnad. Gillar man campusliknande skolor är Tullinge gymnasium ett bra alternativ. Lärarna lär ut på ett väldigt bra sätt och kan anpassa sig till eleven. Man har är även en nära relation till sina lärare (likt Hammersta) där man lätt kan kontakta de och få respons vid behov. Ett minus är dock storleken på matsalen, skulle kunna vara något större.

    Juste, vet att vissa kan tro att naturämnena (kemi, biologi, fysik) verkar svåra eller att det inte har gått bra för i högstadiet, men allt undervisas från grundnivå. Man kommer därför inte ligga efter om man oroar sig för det."

    Lydia om Tullinge Gymnasium  och Samällsprogrammet:
    "Hej Janne! Jag går på Tullinge Gymnasium, samhällsvetenskapliga programmet. Skolan är ganska bra. Lärarna på skolan är väldigt duktiga och låter eleverna exempelvis vara en del av att bestämma examinationssätt. Det är mycket plugg i samhällsprogrammet. Skolan erbjuder studiepass tid en gång i veckan under en halvdag och det innebär att man själv måste vara självständig och ta sig till ett studiepass och jobba. Så man får ta mycket ansvar. 

    Tullinge har också väldigt höga krav. Det är jätte viktigt att vara aktiv under lektionerna, anteckna, och plugga. 

    Skolan ger eleverna datorer, eller vi fick datorer när vi började men de nya 1orna fick Ipads men bärbart tangentbord vilket jag tycker är skönt eftersom att den inte väger så mycket, men dåligt eftersom att en laptop är mycket lättare att arbeta med. 

    Jag är nöjd över att jag valde samhällslinjen eftersom att det är en bred utbildning, och jag kan alltid läsa till extra kurser om jag behöver det, men jag valde sam eftersom att det är mina favoritämnen och jag har lärt mig så mycket som jag inte kommer att glömma. 

    En nackdel med Tullinge Gymnasium är att skolan prioriterar naturklasserna mer. Skolan är uppdelad i olika hus där de olika programmen har sina skåp och mestadels av sina lektioner. I sam huset är det inte rent, toaletter utan tvål och papper och dålig luftkonditionering. I naturhuset så är det rent, fina toaletter, massor med pluggställen etc. Skolan är dålig på att ändra sig efter att man kritiserar skolan fastän vi har olika skolråd. Tiderna när man börjar och slutar varierar. Jag har dagar då jag börjar 8 och slutar efter 4, men sen när jag börjar 10 och slutar 14. Lunchen i skolan är ganska bra. Självklart finns det dagar då man inte tycker om maten, men då finns ett cafée för att köpa mackor.

    Fusk är inte möjligt på gymnasiet, det ska de veta!!"

    Alexandra om Kungstensgymnasiet:
    "Jag går tredje året på kungstensgymnasiet och är jättenöjd. Skolan är väldigt fin med jätte fräscha lokaler och mysig bakgård/park. Och det är så skönt att det är så nära till allt från skolan. Har man håltimme eller slutar tidigt så finns det hur många resturanger och cafeer att umgås med kompisar eller plugga på. Och stämningen i skolan är så skön och mysig! Alla elever är jätte trevliga och lärarna är fantastiska. De gör så att det faktiskt är kul att gå på lektionerna. Med hjälp av de olika projektveckor vi har under åren så lär man känna alla väldigt bra. Och sedan är det ju ett plus att man i trean får åka på språkresa till sitt andraspråksland i tre veckor. KSG är verkligen en skola jag rekommenderar:-)"

    Annie om Rönninge gymnasium och Natur-Natur:
    "Jag går tredje året på Rönninge gymnasium, inriktning Natur-natur.

    Jag tycker skolan är väldigt bra och jag trivs på naturinriktningen. Lärarna är pedagogiska, mkt kunniga på sitt ämne och man har nära relation till både dem och eleverna på skolan. Lektionerna är varierande och man som elev får påverka lektionsplaneringar, undervisningsmetoder m.m, vilket gör undervisningen anpassad så bra som som möjligt efter varje klass. Lektionerna är inte bara teoretiska, utan man har labb på schemat i både fysik, biologi och kemi.

    Något speciellt med rönninge gymn. är att man läser i block, vilket innebär att man läser 3-timmars lektioner(m. rast under lektionen ofc.) Passar mig utmärkt. Man hinner verkligen komma igång med ämnet och fördjupa sig i det man gör innan lektionen är slut.

    Ett extra plus med skolan är kursen naturguidning man kan läsa. Mkt lärorik och rolig kurs! Vi var uppe i fjällen i 7 dagar med karta, kompass, tält och under kursens gång får man lära sig allt från djurlivet, kartorientering till tekniken att sätta upp ett tält rätt. Om jag skulle säga ngt mindre positivt om skolan är det väl att inredningen och miljön på skolan är lite gammalmodigt och kanske inte lika fancy som t.ex. inne i stan. Dock inget jag stör mig på, utan det blir istället lite mysigt. Smiley smile Blev ett långt meddelande, och finns mycket att säga, men hoppas du fått ngn uppfattning iaf."

    Melina om Djurgymnasiet och inriktning Djursjukvård:
    "Går tredje året i Djurgymnasiet inriktning djursjukvård, liten men bra skola, alla känner alla och man får en nära relation till lärarna speciellt mentorerna som alltid är delaktig i allt. Lärarna lär ut bra och man trivs elr iaf jag trivs. Olika scheman varje vecka och man åker mycket till olika platser och besöker olika saker. Man läser inte bar stjärnämnen utan också andra beroende på linjen man väljer att ta. Väldigt fräsch skola som ligger i Liljeholmen. Men undrar du något låt mig veta."

    Moa om Praktiska gymnasiet och inriktning Restaurang och livsmedel:
    "Jag läser restaurang & livsmedel på Praktiska Södertälje. Eftersom att det är ett praktiskt gymnasium är det mest praktiskt arbete som gäller ,dvs jag är ute och praktiserar 2-4 gånger i veckan och har lektioner resterande. Jättebra tycker jag som varit skoltrött många år så nu istället kan jag längta tillbaka till skolbänken efter några dagars praktik. Sen ett plus är att jag blev anställd på min praktikplats (servitris på Scandic hotell) efter en termin och har redan nu spikat jobb efter studenten! Min skola är ganska liten och det gör att man alltid har någon lärare som kan hjälpa en och man har större chans att lära känna dom flesta = många nya friends! Nu i 3an har jag även kunnat bestämma i princip hela min studieplan själv, plockat bort de ämnen jag känt är "onödiga" för mig och istället valt att fördjupa mig i programämnena (tex barteknik, servering 2, service och bemötande 2) eftersom det är ändå det jag kommer ha mest nytta av inom mitt yrke i framtiden!"

    Falilou om Jensen Gymnasium Norra:
    "Jag går tredje året på Jensen Gymnasium Norra och jag är nöjd med mitt val eftersom att skolan har halvdagar.Ena veckan så börjar man 8 och slutar 12.30 och den andra veckan så börjar man 12.30 och slutar 17.00 vilket jag tycker är bra eftersom att man får varierande veckor.När man börjar där så får man också datorer och nytt för i år är att man får bättre datorer än vad man fick för 2 år sedan, då fick vi chromebooks men nu får dem nya eleverna toshiba vilket är bättre datorer.Nästan alla skolans uppgifter gör man på datorerna vilket är ett lättare arbetssätt enligt mig.Det ända som är ett litet minus är att matsalen inte räcker till för alla elever men vill man inte äta i skolan så finns det många närliggande restauranger som subway,McDonalds och Falafelkungen."

    Lailla om Östra Real och Natur-Natur
    "Heej! Jag hoppas att alla mår bäst!

    Själv så läser jag mitt tredje år i Östra Real. Det är en innerstadsskola som är väldigt eftertraktad så standarden bland eleverna är oftast hög. Skolan är stor så man kanske inte får lika personliga relationer med elever och lärare som man hade i Hammersta. Det bidrar också till att man får ta väldigt mycket eget ansvar för att inte missa något eller hamna efter.

    Jag läser natur-natur och är väldigt nöjd med mitt val. Personligen så upplevde jag att det var som tuffast i början för att jag inte hade samma förkunskaper som resten av eleverna hade i just naturämnena. Jag kände att jag antingen fick offra det sociala livet eller mina betyg för att det skulle bli bäst. Det kan ta en tid tills man vänjer sig och hittar en bra studieteknik men i slutändan är det värt allt slit.
    Det som är bra med att skolan är stor är att det finns tillgång till mycket extra stöd. Man kan träffa en handledare som hjälper en att planera och strukturera upp studierna varje vecka. Om man är dyslektiker får man hjälp och har möjlighet att få extra provtid. Det finns läxhjälp flera gånger i veckan med fokus på matte. Skolan har även samarbeten med högskolor och organisationer som t.ex. KTH och mattecentrum.

    Jag skulle tipsa dina elever som är intresserade att komma på öppet hus och få en bättre inblick samt ställa fler frågor.
    Jag minns att jag var jätte stressad och visste knappt vilken linje jag skulle gå tills jag gick på öppet hus. Jag fick en tour av Hammerstas tidigare elever Yasmina, Shakib och Gobi som vägledde mig utan att försöka få skolan att framstå som perfekt. Själv så var det just det besöket som avgjorde mitt val.
    Om man inte är skoltrött, är stresstålig, har en bra grund och är hyfsat självdiciplinerad så ska man välja Östra. Ni får gärna ställa fler frågor om ni undrar över något."

    Janne vikarierar som biträdande rektor från vecka 43

    Skolledningen har varit underbemannad under en lång tid och har svårt att hinna med allt som ska göras. Därför fick jag frågan om jag kunde tänka sig stärka upp skolledningen tills de hittar en ny biträdande rektor, vilket förhoppningsvis är klart när vårterminen startar.


    Efter lite funderande bestämde jag mig för att tacka ja. Det innebär en ny utmaning och jag både tror och hoppas att jag kan vara till hjälp för skolan.

    För att hinna med detta kommer jag att släppa undervisningen med åk 2 och 4. Däremot fortsätter jag med alla lektioner i åk 7-9 som tidigare. Så för åk 9 blir det ingen skillnad, snarare räknar jag med att kunna finna till hands bättre än tidigare eftersom jag inte blir lika bunden till gymnastiksalen.

    / Janne

    söndag 11 oktober 2015

    Möte med föräldrarådet

    Onsdagen den 14/10 kl 19:00-20:00 vill vi i skolledningen träffa dig som är utsedd till representant i föräldrarådet. Vi träffas i skolbiblioteket.

    OBS! Även du som inte är representant, men ändå intresserad är välkommen att delta.

    Veckan som gått (vecka 41)

    Vecka 41 var en vecka med många "annorlunda" skoldagar på flera olika sätt. Enligt rapporterna har flera lektioner varit riktigt bra.


    • Efter en av fysiklektionerna tidigt i veckan var både Marianna och klassen väldigt nöjda. Arbetsmoral och arbetsro hade varit bra under hela lektionen.
    • Madde gav mycket beröm till Röda gruppen. Hon tyckte att de ofta visar prov på mycket hög arbetsmoral och även elever som tidigare haft svårt med koncentrationen klarar lektionerna på ett bra sätt. Däremot är hon inte lika nöjd med Blå gruppen eftersom det där finns alltför många som inte använder lektionstiden på ett bra sätt.
    • Närvaron fortsätter att vara bättre än tidigare. Nu hade vi ingen "Ta-igen-tid" på fredagen eftersom vi hade orienteringsdag. Istället tar eleverna igen de senaste två veckornas sena ankomster på fredag vecka 42. För att kolla upp hur mycket frånvaro du har under en speciell period gör du så här:

    • I tisdags var vi till Unga Klara för att se teaterföreställningen Vitsvit. Det var en föreställning som mottogs ganska olika av eleverna. Vissa greps av de starka texterna som förmedlades, andra tyckte det var en "konstig" föreställning som var svår att förstå. Tyvärr hände ett par jobbiga och mindre roliga saker under utflykten.
      • Under föreställningen uppträdde ett antal elever från både Hammerstaskolan och Brunnaskolan på ett väldigt respektlöst sätt mot skådespelarna. De tvingades t.o.m att avbryta föreställningen för ett tag. Pinsamt och "skämmigt" för oss alla. Skådespelarna har jobbat hårt för att förbereda sig och ville ge oss en upplevelse. Oavsett om man gillar det man ser, eller förstår det som sker på scenen så ska man visa respekt, vilket inte alla gjorde den här gången. Som vanligt skötte sig den stora massan exemplariskt, men ett fåtal skämde ut både sig själva och Hammerstaskolan.
      • När vi skulle åka hem efter föreställningen inträffade en både farlig och jobbig incident när det blev bråk mellan två elever på perrongen vid T-centralen. Tack vare mycket rådigt ingripande av klasskamrater, lärare och en del andra personer kunde vi klara situationen på ett bra sätt. Dock krävdes hjälp av både polis och säkerhetsvakter. Situationen var bitvis rent ut sagt livsfarlig då både våra elever och andra resenärer riskerade att hamna på tunnelbanespåret. Upprinnelsen till situationen var som så många gånger förr att någon "bara skojade". Denna gång innebar "skojet" att låtsas knuffa en av kamraterna mot spåret..... detta är inte okej!
      • Följden av incidenterna ovan blir att vi måste fundera hur vi gör inför kommande utflykter. Om en elev uppträder på ett sätt som riskerar andra elevers eller medresenärers säkerhet, eller riskerar att skämma ut klasskamrater eller Hammerstaskolan kanske man inte ska följa med nästa gång. I alla fall inte utan sällskap av sina föräldrar. De föräldrar vars barn detta berör antingen har kontaktats eller kommer att kontaktas.
    • Under måndag-torsdag hade vi utvecklingssamtal. Det har varit fantastiskt kul att träffa elever och föräldrar. Eleverna har varit otroligt bra förberedda och tycks ha bra koll på hur de ligger till och vad som krävs för att de ska utvecklas. Nu ser vi fram mot att få se att ni låter orden bli till handling. Vi har också fått en bar bild av vad både enskilda elever och i vissa fall hela klassen behöver hjälp med. Vi mentorer kommer att se till att era synpunkter och önskemål förs vidare till lärare eller rektor.
    • I fredags hade vi orienteringsdag. Eleverna i åk 9 visade prov på väldigt bra inställning. Samtliga kämpade och gjorde sitt bästa, trots att det var kallt och årets banor var svårare än vi var vana vid. Många kände sig besvikna efteråt, men troligen i onödan när det gäller de flesta av er. Eftersom banorna var svårare, så kommer vi också att anpassa bedömningarna efter detta.
    • Fortfarande tar elever med sig godis och läsk in i klassrummet. Efter måndagens elevens val hade läsk/energidryck spillts ut på golvet i C3 och avbrutna pennor låg på golvet. Ni får äta godis och dricka läsk på raster under förutsättning att ni klarar av att hantera ansvaret det här innebär. Just nu är det flera av er som inte visar sig mogna ansvaret, vilket kan leda till totalförbud. Vi vill att ni ska få chans att ta eget ansvar, men klarar ni inte av det så leder det till fler regler och förbud. Det är inget vare sig ni eller vi lärare önskar, så se till så att ni visar att ni kan ta det här ansvaret.
    Nästa del av "Niorna på klassresa" kommer tyvärr inte denna vecka heller. Efter alla utvecklingssamtalen behövde vi koppla av hela helgen. Vi tar det nästa vecka istället.

    lördag 10 oktober 2015

    Inför vecka 42

    Här ser du den närmaste veckans händelser, men vi vill också uppmana er att hålla koll bakom fliken "På gång" där ni kan se händelser längre fram. Några framtida händelser vi vill trycka lite extra på:

  • Mån 12 okt - EN - Vi testar nationella prov
  • Tis 13 okt - "Vitsvit" (Workshop 2)

    • Kl 10:25 - 9 Röd
    • Kl 12:20 - 9 Blå 

  • Ons 14 okt - EN - Vi testar nationella prov
  • Ons 14 okt - MA-prov (taluppfattning, del 1)
  • Tor 15 okt - MA-prov (taluppfattning, del 2) (Röd)
  • Fre 16 okt - MA-prov (taluppfattning, del 2) (Blå)

  • Några framtida händelser vi vill trycka lite extra på:
    • Tis 20/Tor 22 okt - SO-prov (Nationalekonomi) (Blå/Röd)

    fredag 2 oktober 2015

    Veckan som gått (v40)

    Det känns som att många av eleverna tagit till sig budskapet i förra veckans videoblogg. Den här veckan har på många sätt varit mycket bättre.


    • Frånvaron har minskat betydligt och räknar man dessutom bort de enstaka elever med mycket hög frånvaro, så har faktiskt frånvaron under vecka 40 varit nästan obefintlig.
    • Mobiltelefonförbudet har slagit väl ut. Någon enstaka diskussion har det varit, men de flesta har antingen lämnat telefonen i skåpet, eller överlämnat den direkt till läraren efter tillsägelse. Det har givit ett lugnare klassrumsklimat.
    • Flera elever tycks också ha tagit chansen till en nystart, genom att fokusera på skolarbetet lite extra och vi hade också 4-5 st som tog vara på möjligheten till extra matte på sin sovmorgon.
    • Enstaka elever använder dock större delen av tiden i skolan till att leka. Men detta tar vi upp i samband med utvecklingssamtalen.
    • Några elever som skulle ha tagit igen tid på fredag morgon dök aldrig upp. Du som förälder har i dessa fall fått ett sms. I några fall har det visat sig att frånvaron var fel, men jag hade inte vetskap om detta när jag kollade närvaron. De elever som tar igen tiden som de missat får sin ogiltiga frånvaro utbytt mot giltig frånvaro.
    • Vid mattelektionerna tycks en del elever tro att andra regler gäller. Du får inte ha klubbor, energidryck, läsk, godis, mobiltelefoner på några lektioner. Detta gäller samtliga lektioner, även matte och NO.
    Nästa del av "Niorna på klassresa" kommer inte förrän nästa vecka, p.g.a golfspelande.

    Inför vecka 41

    Här ser du den närmaste veckans händelser, men vi vill också uppmana er att hålla koll bakom fliken "På gång" där ni kan se händelser längre fram. Några framtida händelser vi vill trycka lite extra på:


    Några framtida händelser vi vill trycka lite extra på:
    • Mån 12 okt - EN - Prova nationella prov
    • Tis 13 okt - "Vitsvit" (Workshop 2)
    • Ons 14 okt - EN - Prova nationella prov
    • Ons 14 okt - MA-prov (taluppfattning, del 1)
    • Tor 15/Fre 16 okt - MA-prov (taluppfattning, del 2) (Röd/Blå)
    • Tis 20/Tor 22 okt - SO-prov (Nationalekonomi) (Blå/Röd)

    Vitsvit - Teaterföreställning

    På tisdag är det dags att se föreställningen Vitsvit i Unga Klaras lokaler i kulturhuset. Följande gäller.


    • Fram till kl 10:40 - Vanliga lektioner.
    • Kl 10:50 - Samling vid Norsborg T-bana
    • Kl 12:00 - Föreställningen börjar.
    • Ca kl 14:30 - Tillbaks i Norsborg.

    söndag 27 september 2015

    Tal till åk 9

    Se klippet, eller läs talet i sin helhet genom att klicka på länken under videoklippet.



    Tal till åk 9

    lördag 26 september 2015

    Angående matematikundervisningen

    Vi har pratat om att införa mattegrupper på ett liknande sätt som vi hade under våren. Nu har tyvärr skolan tvingats att prioritera om resurserna vilket gör att detta skjuts på framtiden några veckor.


    P.g.a en besvärlig situation i några andra klasser på skolan måste det inplanerade arbetet med matten i åk 9 skjutas på framtiden. Vi förväntar oss att starta upp det om två veckor istället.

    För er information så hoppas skolan kunna anställa ytterligare en special pedagog snarast, som då kommer att få vara del i mattearbetet i år 9.

    Extra mattehjälp på fredagar kl 08:10
    Från och med vecka 40 erbjuder Marianna dig som vill ha extra hjälp med matten att komma till skolan på din sovmorgon. Samma tid ska också de som har tid att ta igen komma till skolan. Vi håller till C1.

    fredag 25 september 2015

    Inför vecka 40

    Här ser du den närmaste veckans händelser, men vi vill också uppmana er att hålla koll bakom fliken "På gång" där ni kan se händelser längre fram. 

    • Tis - SP-inlämningsuppgift (Berättelse via iMovie om dig själv och din framtid)
    • Tis - IDH-Titta på videoklippet om "Grundläggande begrepp" och svara på frågor om filmen. Du hittar allt i bloggen för idrott och hälsa.
    • Ons - IDH-Titta på videoklippet om "Karttecken" och svara på frågor om filmen. Du hittar allt i bloggen för idrott och hälsa.

    Några framtida händelser vi vill trycka lite extra på:
    • Mån 5 okt - Utvecklingssamtal
    • Tis 6 okt - Vitsvit (Teaterföreställning)
    • Tis 6 okt - Utvecklingssamtal
    • Ons 7 okt - Utvecklingssamtal
    • Tor 8 okt - Utvecklingssamtal
    • Fre 9 okt - Orienteringsdag
    • Tis 13 okt - "Vitsvit" (Workshop 2)
    • Ons 14 okt - MA-prov (taluppfattning, del 1)

    lördag 19 september 2015

    Inför vecka 39

    Här ser du den närmaste veckans händelser, men vi vill också uppmana er att hålla koll bakom fliken "På gång" där ni kan se händelser längre fram. 

    • Mån - MVP-mentorer träffas på Elevens val
    • Ons 23 sep - Hammarby-Gefle på Tele2-arena (för dig som anmält dig)

    Några framtida händelser vi vill trycka lite extra på:
    • Mån 5 okt - Utvecklingssamtal
    • Tis 6 okt - Vitsvit (Teaterföreställning)
    • Tis 6 okt - Utvecklingssamtal
    • Ons 7 okt - Utvecklingssamtal
    • Tor 8 okt - Utvecklingssamtal
    • Fre 9 okt - Orienteringsdag
    • Tis 13 okt - "Vitsvit" (Workshop 2)
    • Ons 14 okt - MA-prov (taluppfattning, del 1)

    Dags för utvecklingssamtal

    Under måndag-onsdag vecka 41 (5-7 okt) har vi utvecklingssamtal på hela skolan. Det innebär att eleverna slutar kl 13:00 mån+ons. På tisdagen ska åk 9 på teater kl 12:00 i stan och slutar när vi är tillbaks i Norsborg (ca kl 14:30). Redan nu kan du boka tid via Vklass om du har Janne som mentor (mån-tor v41). Ju snabbare du är att boka desto fler tider har du att välja mellan. Om du har problem med inloggning eller att ingen av föreslagna tider passar är det bara att ringa.

    Elever från Språkenheten med på lektioner i åk 9

    Som ni vet har vi från och med det här läsåret kommunens språkenhet placerad på Hammerstaskolan. Det är elever som behöver extra stöd i sin språkinlärning. I dagsläget är det ca 20 elever i årskurserna 1-9 som går hos oss.


    Från och med vecka 39 ska eleverna från Språkklassen vara med på lektioner i musik, idrott, bild och slöjd med åk 9. Det innebär att två elever kommer att vara med på klassens lektioner i dessa ämnen. Det kommer också att vara med en lärare från språkklassen.

    Det är viktigt att vi alla hjälps åt för att eleverna från språkklassen ska känna sig välkomna när de kommer. Låt dem få se och känna hur sköna och justa eleverna i åk 9 är. 

    Vi vet inte säkert om alla lektioner kommer igång den här veckan och inte heller i vilken grupp de kommer att vara med.

    Resultat, Skoljoggen 2015

    I onsdags hade vi Skoljoggen. Vackert väder och bra stämning. Läs här vad Per från Skolidrottsförbundet skrev om Skoljoggen på Hammerstaskolan: http://skolidrottsbloggen.com/2015/09/16/en-plats-i-solen/


    Resultaten hittar ni nedan:

    1:a plats
    Åk 9: 170 varv, 34 elever, Medel för klassen: 5,00 
    Åk 6: 144 varv, 43 elever, Medel för klassen: 3,35 
    Åk 3: 164 varv, 41 elever, Medel för klassen: 4,00
    Fklass: 122 varv 30 elever, Medel för klassen: 4,07 

    Medel för hela laget: 4,05 


    2:a plats
    Åk 7: 142 varv, 33 elever, Medel för klassen: 4,30
    Åk 4: 149 varv, 39 elever, Medel för klassen: 3,82
    Åk 1: 150 varv, 42 elever, Medel för klassen: 3,57

    Medel för laget: 3,87


    3:e plats
    Åk 8: 146 varv, 36 elever, Medel för klassen: 4,05
    Åk 5: 94 varv, 26 elever, Medel för klassen: 3,61
    Åk 2: 128 varv, 43 elever, Medel för klassen: 2,98
    Språk: 82 varv, 18 elever, Medel för klassen: 4,55

    Medel för hela laget: 3,66

    söndag 13 september 2015

    SKOLJOGGEN ONSDAG 16 SEPTEMBER

    Nu är det dags att plocka fram joggingskorna! Onsdag 16 september är det återigen dags för Skoljoggen, Sveriges största motionslopp alla kategorier som arrangeras av Svenska Skolidrottsförbundet för 33:e gången.


    • Skoljoggen är till för alla, från förskolan till gymnasiet.
    • Förra året deltog drygt en halv miljon elever.


    På Hammerstaskolan arrangeras Skoljoggen på följande sätt:

    SAMMA UPPLÄGG SOM 2014!
    Skoljoggen genomförs som en tävling mellan skolans olika Arbetsenheter. Det innebär att åk F-3-6-9 bildar ett lag, åk 1-4-7 ett annat och till sist har vi ett lag bestående av Språkenheten-2-5-8.

    Lagen ska tillsammans springa så många varv som möjligt under 30 minuter på en kort bana (ca 600 m). Den arbetsenhet som springer flest antal varv får en medalj/undervisningsgrupp att placera i klassrummet.

    Arbetsenheterna har olika starttider och den tid under förmiddagen som eleverna inte springer kommer att ägnas åt arbete kring SOS-barnbyar som är den organisation som årets SPRINGSLANT går till. (OBS! Läs mer om SOS-barnbyar här: SOS barnbyar)

    Eleverna i arbetsenheten äter lunch tillsammans och ska sitta i blandade åldrar vid borden. (Gäller inte F-klassen, som äter sin vanliga tid.)

    Insamling av SPRINGSLANTEN pågår fram till fredag 19 september.

    Vattenkontroll finns vid varvningen och utmed banan finns vuxna som hjälper barnen att springa rätt väg.

    1-4-7:
    08.10 Samling i klassrummen
    08.30 Uppvärmning och start på fotbollsplanen
    09.30 SOS-barnbyar. Övning årskursvis i klassrummet.
    11.00 Lunch
    12.00 ”Vanliga” lektioner

    F-3-6-9:
    08.10 SOS-barnbyar. Övning årskursvis i klassrummet.
    09.30 Uppvärmning och start på fotbollsplanen
    10.30 SOS-barnbyar. Övning årskursvis i klassrummet
    Lunch för F-klassen
    11.30 Lunch
    12.30 ”Vanliga” lektioner

    Språkenheten-2-5-8:
    08.10 SOS-barnbyar. Övning årskursvis i klassrummet.
    10.30 Uppvärmning och start på fotbollsplanen
    12.00 Lunch

    • Eleverna börjar och slutar vanlig tid. Lunch i skolan som vanligt.
    • Efter lunch har eleverna ”vanliga” lektioner.

    Det finns flera sätt att lämna pengar till "Springslanten" och SOS-Barnbyar:
    1. Lämna kontanter till din lärare.
    2. SWISH: Ett enkelt sätt att skänka pengar är att använda Swish. Ni kan "swisha" valfritt belopp på telefonnummer: 123-9011263 (som du ser är detta ingen 070-nummer men det funkar precis som ett vanligt telefonnummer. Se till att du har den senaste versionen av Swishappen i din telefon.) så kommer pengarna direkt in på Skoljoggens 90-konto. Läs mer om hur du använder Swish här. 
    3. PLUS- OCH BANKGIRO Ni kan förstås även sätta in ert bidrag på 90-kontot: Plusgiro: 901126-3. Bankgiro: 901-1263. 
    4. Är det så att du behöver ett vanligt kontonummer når pengarna fram till samma ställe på bankkonto 8901-1, 924 972 903-0 (Swedbank) 
    Vänliga hälsningar

    Personalen på Hammerstaskolan

    Några reflektioner kring niornas terminsinledning

    Nu har två "vanliga" veckor gått och det är dags för en liten sammanfattning och reflektion kring hur niorna har inlett sitt sista år i grundskolan.


    Det här är ett viktigt är för dig som går i nian. Det är nu du skapar grunden för dina framtida studier och yrkesliv. Visst, det går att fixa till mycket även i efterhand, men genom att skaffa en bra väg in till gymnasiet så blir dina valmöjligheter större och vägen framåt bredare.

    I samband med klassresan pratade vi en del med många av er kring hur ni tänker inför åk 9. Det var tydligt att många har höga ambitioner och tänker att de ska satsa hårt på skolan det här läsåret.

    Nu när två veckor gått kan vi konstatera följande:
    • Många av er har kommit igång riktigt bra och visar att det inte bara är "snack" det där med att satsa på skolan. Det visar sig på lite olika sätt.
      • Lärare kommer och berättar att ni jobbar hårt och är fokuserade.
      • De sena ankomsterna är färre än tidigare för flera av er.
      • Ni kommer ofta själva till oss mentorer och är bekymrade när ni inte tycker lektionerna fungerar. "Det är ett viktigt år för oss och då vill vi att det ska vara ordning på lektionerna".
    • Vissa lektioner har enligt både er själva och lärarna inte fungerat bra. Det gäller i första hand matte och No (Ke, Fy, Te). Det innebär ganska många lektioner.
      • Ni som elever upplever att det är rörigt och dålig ordning på lektionerna.
      • Ni som elever säger att ni inte lär er någonting.
      • Läraren i klassrummet tycker att ni "håller på med annat" (mobitelefoner, pratar...) och inte visar respekt för vare sig lärare, klasskamrater eller skolarbetet.
    Till sist några reflektioner kring det vi konstaterar ovan

    Det är riktigt kul att höra från flera av lärarna att ni tycks ta skolarbetet på allvar. Vi får signaler från lärare både när det gäller klassen som sådan och enskilda individer. Exempel på lärare som uttryckt detta är Madde (Bi), Joseph (Fr), Paola (Sp), Gian (So), Ebba (Sv).

    När det gäller de lektioner som inte fungerar kan vi konstatera att bilden blir lite olika beroende på om man lyssnar på er elever eller de lärare som varit i klassrummet. Vi tror nog att sanningen ligger någonstans mittemellan. Ni elever måste göra allt ni kan för att hjälpa till att skapa arbetsro i klassrummet. Det gäller oavsett om ni gillar ämnet eller läraren. Hjälper inte ni till är man som lärare chanslös. Även vi lärare måste dock reflektera över om vi kan göra något annorlunda. En del av er har kommit till oss mentorer med kloka reflektioner och idéer. Dessa för vi vidare till berörda lärare, sen är det naturligtvis upp till dem om de vill göra något av dem.

    När det gäller mattelektionerna är tanken att vi ska ha ett liknande upplägg som under vårterminen med en uppdelning i två grupper. Den "lilla gruppen" ska Anne (nya spec. läraren) ta hand om. Dessutom kommer Satu att finnas med som resurs på de flesta mattelektionerna.

    Till sist:
    • Det finns inget sen! Kommer ni efter nu under inledningen på åk 9 kommer ni att få kämpa med det ända till sommarens skolavslutning. BÖRJA NU!
    • Mobiltelefonerna ska inte störa undervisningen. Tycker ni detta är svårt, lämna dem i skåpet!
    • Visa respekt för varandras lektioner. Ni får inte gå in på andra gruppens lektioner för att prata, kramas, hämta nycklar.... Ni ska inte heller stå precis utanför och vänta.
    • Kom i tid!
    • Planera era studier. Ni har jobbat med studieteknik på svenskan med Ebba. Använd er av dessa kunskaper. Titta också på YouTube klippen "Orka plugga" för fler och bra tips.

    Inför vecka 38

    Här ser du den närmaste veckans händelser, men vi vill också uppmana er att hålla koll bakom fliken "På gång" där ni kan se händelser längre fram. 

    • Mån - Ma-test på Elevens val
    • Ons - Skoljoggen (läs mer i blogginlägget om Skoljoggen)

    Några framtida händelser vi vill trycka lite extra på:
    • Ons 23 sep - Hammarby-Gefle på Tele2-arena (Läs mer i blogginlägget om matchen)
    • Tis 6 okt - Vitsvit (Teaterföreställning)
    • Fre 9 okt - Orienteringsdag
    • Tis 13 okt - "Vitsvit" (Workshop 2)

    OBS! Vi har valt att avboka "Luttras av eld". Intresset hos er elever verkade inte vara särskilt stort och det blev väldigt krångligt och mycket att organisera eftersom projektet "Vitsvit" ligger under samma period.

    Följ med till Tele2-arena och se Hammarby-Gefle

    Onsdagen den 23 september spelar Hammarby IF mot Gefle IF på Tele 2 Arena. Matchen går av stapeln klockan 19:00 och Hammarby Fotboll bjuder in skolans lärare, elever samt familj till matchen.


    Detta är en del i något som man från Hammarby Fotbolls håll väljer att benämna som ”Linjeprojektet”. Syftet med projektet är att nå ut till skolor och föreningar längs den röda och gröna tunnelbanelinjen, och erbjuda elever, föräldrar och lärare möjligheten att få uppleva Hammarby IF på plats.

    Vi har fått 250 biljetter reserverade på Tele2 arena och platserna kommer att vara belägna på södra sittplatssektionen. Var vänlig och meddela mig genom att skicka ett meddelande till mig på Vklass om du är intresserad av att följa med. Om dina föräldrar eller syskon vill följa med meddelar du även detta och hur många biljetter du behöver. OBS! Om du tar med ett syskon är det du som har ansvaret för honom eller henne.

    Senast tisdag kväll (15/9) vill jag ha din anmälan.

    Som familjemedlem räknas föräldrar och syskon.

    Vid frågor kontakta Janne!

    VÄLKOMMEN!

    lördag 5 september 2015

    Inför vecka 37

    Här ser du den närmaste veckans händelser, men vi vill också uppmana er att hålla koll bakom fliken "På gång" där ni kan se händelser längre fram. 

    • Ons - "Vitsvit" Workshop 1 (läs mer i annat blogginlägg)

    Några framtida händelser vi vill trycka lite extra på:
    • Ons 16 sep - Skoljoggen
    • Tis 6 okt - Vitsvit (Teaterföreställning)
    • Fre 9 okt - Orienteringsdag
    • Tis 13 okt - "Vitsvit" (Workshop 2)

    OBS! Vi har valt att avboka "Luttras av eld". Intresset hos er elever verkade inte vara särskilt stort och det blev väldigt krångligt och mycket att organisera eftersom projektet "Vitsvit" ligger under samma period.

    VITSVIT - Ett teater och poesiprojekt för åk 9

    Ilska, anpassning, uppror!

    Identitetssökandet är som starkast när vi är i tonåren. Men det upphör aldrig. Vi går vidare i livet, och mer eller mindre frivilligt in i nya, olika roller: yrkesroller, kärleksrelationer, föräldraroller, sociala roller. Vi fortsätter söka efter oss själva, vilka vi är och vad vi kommer ifrån – vi växer in i ett samhälle.

    I höst gör Unga Klara med stöd av Stockholms läns landsting, ett omfattande projekt i flera steg, enbart riktat till årskurs 9 i länet. Med utgångspunkt från diktverket Vitsvit av Athena Farrokhzad diskuterar vi frågor och erfarenheter som rör föräldrarrelationen, generationskonflikter, rotlöshet och längtan efter tillhörighet. I upplägget ryms en teaterföreställning inramad av workshops i eget (poetiskt) skrivande.


    Projektet består av två skrivarworkshops i skolan, en innan föreställning och en efter. Föreställningen Vitsvit är Athena Farrokhzads diktsamling med samma namn som Farnaz Arbabi regisserar. Den spelas på Unga Klara. Texten handlar om identitet och föräldra- barn-relationer där de vuxnas önskemål krockar med barnens tankar om egna liv. En text där revolutionens, krigets, migrationens och rasismens röster hörs och där värderingar sträcker sig genom generationerna. En diktsamling där arven efter våra föräldrar och barnens egna val ställs emot varandra. 

    Så här kommer det att se ut för niorna på Hammerstaskolan:

    Workshop I - 9 september - 10:00 - Blå grupp, 13:00 - Röd grupp (Röd grupp får matte på elevens val)

    Ett pedagogteam kommer till skolan för att arbeta med elevernas eget uttryck i text. Vem äger språket? Vem har tillgång till det och vem får ta plats med det? Vad är poesi? Alla har berättelser och erfarenheter men långt ifrån alla ser det som självklart att skriva om dem.
    Vi visar och provar olika ingångar i hur språket kan användas oavsett förkunskaper.

    Teaterföreställning på Unga Klara – 6 okt kl 12:00 på Unga Klara vid Sergels Torg

    Vitsvit är ett diktverk fyllt av kamp, uppror, motstånd och glädje som vänder och vrider på perspektiven: Vi hör föräldrarnas förväntningar på att barnen ska skapa storverk och använda sina möjligheter. Vi hör barnens frustration och ständiga föräldrauppgörelse – som på samma gång är en vädjan och längtan efter kärlek och bekräftelse. Vitsvit handlar om den kluvna identitet som många unga känner och talar till en ung publik - oavsett ursprung.

    Workshop II – 13 okt - 10:25 - Blå grupp 12:20 - Röd grupp

    Uppföljande skrivarworkshop på skolan där vi fördjupar arbetet med användningen av poesi som eget skrivande uttryck och att skriva utifrån sig själv. Vi hittar sätt att erövra och återanvända orden. Vi låter orden bli poesi, pop, prosa, rap, spokenword, dramatik eller någonting annat vackert. De elever som vill kan ev. ges möjlighet att framföra sina verk, vid en särskild kväll på Unga Klara, i slutet av terminen.


    Länkar till inspiration:

    Revolution Poetry på Folkoperan:

    https://www.youtube.com/watch?v=jV6J5pM9oNo

    Nachla Libre:
    https://www.youtube.com/watch?v=ggLGhvZV8wY

    Mohammed Ali:
    https://www.youtube.com/watch?v=bBM9hRho5YM

    Nina Rashid:
    https://www.youtube.com/watch?v=_BYcfRT8EqA https://www.youtube.com/watch?v=DqyPVmdNm8A

    Burcu Sahin:
    http://www.kultwatch.se/author/burcusahin/

    http://www.10tal.se/?p=8794 Athena Farrokhzads sommarprat:
    http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/403967?programid=2071

    Och poeterna som är citerade i sommarprogrammet:
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=5918022

    Lyssna på poeter när de läser sina dikter själva:
    http://podpoesi.nu/

    Litteraturtidskrift av och för unga:
    http://ponton.nu/ 

    torsdag 3 september 2015

    Fel i fredagsschemat för C gruppen.

    Det har blivit ett fel i de scheman som lämnats ut på papper. 


    På fredagar har grupp C (3) Bild med Johan i bildsalen, inte musik eftersom ni redan haft det på torsdagen.

    Vi delar inte ut nya scheman, ni får ändra själva, eller skriva ut från bloggen.

    tisdag 1 september 2015

    Nytt schema från onsdag 2 september

    Från onsdag 2 sep börjar det nya schemat att gälla. Du hittar det bakom fliken "Schema" här i bloggen, men kan också ladda ned det via länken nedan:

    måndag 31 augusti 2015

    Utvärdering av klassresan till Gotland

    Skapa en egen enkät för användarfeedback

    söndag 30 augusti 2015

    Klassresan över, dags att starta med det "vanliga" skolarbetet

    Klassresan är över och det är dags att ta tag i det "vanliga skolarbetet". Tanken var att det skulle ha kommit upp en del bilder och text från klassresan i bloggen, men tiden har inte riktigt räckt till, så ni får ge er till tåls några dagar. Vi vill ändå redan nu passa på att tacka alla sköna elever för härliga dagar. I det stora hela tycker vi allt fungerade kanon. Ett extra stort tack till er föräldrar som följde med och därmed gjorde resan möjlig. 

    Här kommer lite information inför veckan som kommer.

    • Vi läser enligt schemat från måndag morgon. Schemat hittar du bakom fliken "Scheman" här i bloggen. Vi jobbar på att få till några förändringar som ska göra schemat lite bättre, men tills vidare är det alternativ 1 som gäller.
      • Vår nya hemkunskapslärare (Satu) börjar med lektioner på onsdag, fram till dess gäller helklass matte på denna tid.
       
    • De nya grupperna hittar du bakom fliken "Gruppindelningar". Se dessa grupper som preliminära. Det kan komma att bli ändringar.
    • Skolfotografering på onsdag efter lunch. 
    • På torsdag och fredag har MVP-mentorerna utbildningsdagar. Ni som är mentorer får mer information i början på veckan. 
    • Några saker som är på gång under terminen:
      • Teater och poesiprojekt - Vitsvit. Workshop med författare och poeter, samt teaterföreställning. Tre tillfällen under september-oktober.
      • Luttras av eld. Ni som inte fick vara med i Transmediaprojektet i våras kommer nu att få prova det nya och utvecklade spelet. Fem tillfällen under september-oktober.
      • Skoljoggen, onsdag 16 september.
      • Orienteringsdag, fredag 9 oktober.

    torsdag 20 augusti 2015

    Allt du behöver veta inför resan till Gotland

    Idag hade vi ett mycket välbesökt föräldramöte inför resan till Gotland. Det var näst intill hundraprocentig närvaro från både elever och föräldrar. Tack för det engagemang ni visar! Nedan har ni den information som gicks igenom och som också delades ut i samband med mötet.


    Dagsprogram

    MåndagResa, Visby, installation, utflykter i närområdet
    Kl 06:15Samling vid Norsborgs T-bana
    Kl 09:00Båten avgår
    Kl 12:20Båten anländer till Visby hamn. Vi hämtar ut bilarna och lägger in packningen.
    Kl 13:30Lunch på restaurang i Visby.
    Kl 15:00Avresa mot Burs.
    Kl 16:00Anländer till Burs.
    Fixa ordning i Hembygdsgården
    Kl 17:00Bekanta oss med omgivningen i Burs - t.ex. Jätten Edman
    Kl 18:00Utflykt till Hörte (badstrand) och Närsholmen
    Kl 20:00Middag
    TisdagLummelunda, Ljugarn, Raukar
    Avresa mot Lummelunda
    Visning av grottorna
    Lunch vid grottorna (sallad som vi tagit med)
    Bad vid Ljugarns strand
    Raukarna i Ljugarn
    Middag - Grillning vid raukarna
    OnsdagGangvide, kanot, traktorvagn, Stavgard (järnåldersby)
    Gangvide farm - Kanot m.m
    Lunch på Hembygdsgården
    Utflykt med Hardy till Stavgard
    Middag - Grillning vid Stavgard
    TorsdagStädning, Visby, hemresa
    Städning
    Bad vid Tofta
    Fri tid i Visby
    Lunch på restaurang i Visby
    Kl 16:45Hemresa
    Kl 20:00Båten anländer till Nynäshamn

    Skjuts till, samt hämtning i Nynäshamn.
    Vi fick inte ihop tillräckligt med bilar för att kunna ta oss till Nynäshamn, så det blir T-bana och buss. Däremot verkar det lösa sig med skjuts på hemvägen, några är dock inte helt klara så om någon ytterligare kan hjälpa till vore det bra.

    Vuxna som följer med på resan
    Förutom Gian, Alex och Janne har vi fått klart med att Maria (Charlottes mamma), Silvan (Klodys mamma), Ishak (Michellas pappa), Senad (Adelisas pappa) och Yusuf (Lukas pappa) följer med.

    Om ni vill nå oss:
    Mobiltelefoner har dålig täckning i Burs, men du kan ändå ringa och lämna meddelande på Gian och Jannes telefon, så ringer vi upp. Annars ringer du till Bygdegården.
    Telefonnummer, Bygdegården: 0498 48 31 80
    Tel nr Gian: 073 542 46 68, Janne: 0709 200 676

    Matsäck – måndag
    Ta med matsäck så att du klarar dig till lunchen i Visby ca kl 13:30.

    Fickpengar
    På föräldramötet beslutade vi att eleverna får ta med sig högst 200 kr i fickpengar.

    Mer pengar
    Vi vill att alla elever lämnar 100 kr innan resan. Detta för att vi bl.a ska kunna äta mat i Visby på torsdagen innan vi åker hem, samt måndagen när vi kommer dit.

    Läggtider
    Vi har bestämt att det ska vara tyst i sovsalen och alla ska ligga kl 24.00. Detta är dock en preliminär tid som kan ändras åt båda hållen beroende på t.ex vad vi gjort på kvällen, när vi ska upp på morgonen och hur trötta eleverna varit på dagen. Det är Gian, Alex och Janne som i samråd med de föräldrar som är med på resan bestämmer vilka tider som gäller för läggning och väckning. Vi vill inte ha en diskussion om detta när det är dags att sova.

    Vad händer om någon elev missköter sig under resan?
    Om någon elev missköter sig under resan kan de vuxna som är med ta ett gemensamt beslut om att skicka hem eleven. Elevens föräldrar får då stå för kostnaden för en ny biljett och ska hämta sitt barn vid hamnen i Nynäshamn. Alla föräldrar bör prata med sina barn om detta före resan.

    Lediga dagar som kompensation för att vi är borta dygnet runt under fyra dagar
    Eftersom vi kommer att vara borta under fyra hela dygn kommer både elever och lärare att få vara lediga fredag 28 augusti (d.v.s i anslutning till resan).




     Förslag till packlista

    o   Sovsäck, eller täcke och lakan
    o   Kudde
    o   Nattkläder (pyjamas el. dyl.)
    o   Regnkläder
    o   Vindtät jacka (kan vara samma jacka som regnjacka)
    o   Bra skor att gå i
    o   Extra skor
    o   Varm tröja
    o   Vantar / handskar
    o   Mössa
    o   Extra strumpor
    o   Ombyte, underkläder
    o   Ombyte, T-shirt
    o   Ombyte, byxor
    o   Tröja
    o   Shorts
    o   Badkläder
    o   Stor handduk
    o   Kamera (om du vill)
    o   Matgrejor
    ·      Mugg
    ·      Bestick
    ·      Tallrik
    o   Toalettsaker
    ·      Tandborste
    ·      Tandkräm
    ·      Tvål
    ·      Schampoo
    ·      Ev. egna mediciner