söndag 24 april 2016

Inför vecka 17

Här ser du den närmaste veckans händelser, men vi vill också uppmana er att hålla koll bakom fliken "På gång" där ni kan se händelser längre fram. Den är nu uppdaterad med datum för nationella prov, lovdagar m.m.


  • Mån - "Frukostklubben"/Måndagsfrukost. Röda korset bjuder på frukost i högstadiebyggnaden kl 07:30-08:00. OBS! Övriga dagar bjuder Hammerstaskolan på frukost i matsalen för alla elever.
  • Mån - Engelska - Nationellt prov (delbrov B) i C3, C4 + ett rum till för dem som skriver med Anne.
    • Kl 08:10-09:50 - Första delen
    • Kl 09:50-10:20 - Rast
    • kl 10:20-11:00 - Andra delen
  • Mån - Teknik - inlämningsuppgift (produktutveckling)
  • Tis - Musik - Redovisning
  • Ons - Engelska - Nationellt prov (delbrov C) i C1, C6 + ett rum till för dem som skriver med Anne.
    • Kl 08:10-09:40
  • Ons - Föräldramöte kl 18:00 (se mer info i särskilt inlägg)
  • Tor - Gymnasievalet - Hemsidan öppnas för omval. (se mer info i särskilt inlägg)


Några framtida händelser vi vill trycka lite extra på:



Vecka 18 - Spanska - Nationellt prov (skriva)
Vecka 18 - Lovdagar - Tor + Fre
Vecka 19 - Matte - NP (Ons + Fre)
Vecka 19 - Onsdag - Eleverna slutar efter lunch p.g.a fortbildning för lärare.

Hammerstanytt april 2016

Klicka på "bilden" för att se "Hammerstanytt" i full storlek.

Gymnasievalet - Omvalsperiod 21 April - 16 Maj

Så här gör du om du vill ändra ditt val till gymnasiet.


Logga in med ditt personnummer och det lösenord som du har fått hemsänt. Är man redan nöjd med sitt val behöver man inte göra något omval men tänk på att det är vårterminens betyg som avgör om man kommer in eller inte och det kan bli förändringar med tex meritvärde betygspoäng som krävs för antagning.

Att göra omval eller ändra i sitt val kan vara det som gör skillnaden att komma vidare mot sin framtida gymnasieexamen.

Om det står i din ansökan att behörighet saknas betyder det att det är något ämne som krävs för den valda utbildningen inte finns där som godkänd dvs minst E.
Tänk på att betyget ännu inte är klart och anar du att du behöver gardera dig så är det bra att lägga till ytterligare val. man kan lägga till många val, men tänk på att rangordna dina val så att det som du verkligen vill ha står som nummer ett på din lista i gymnasieantagningen. Och får du inte val nummer Ett så blir det val nummer två och så vidare ner på din lista.

Saknar du behörighet i SVENSKA, Engelska och Matematik, så kommer det att finnas SOMMARSKOLA som man får anmäla sig till. Men för att vara säker på en utbildningsplats lägger man även till ett introduktionsprogram. Alla elever har rätt till en utbildning men man måste söka den.

Det finns på gymnasieantagningen, Introduktionsprogram IM, som hjälper en elev som saknar betyg och får då läsa in det som behövs.

Preparand utbildning IMPRE, där läser man in det ämne som saknas under ett år för att sen söka in på gymnasieutbildningen man vill gå.

IMPRO är yrkesutbildning där man ofta får läsa i en yrkesutbildnings-klass och vid sidan om läsa in det ämne som saknas.

IMYRK är ett program där man får läsa in ämnen och få yrkesintroduktion samtidigt.

Sen finns det även ett individuellt alternativ IMIND, där man läser in ämnen som man kommer överens om vid skolstart.

Ni som behöver stöd och hjälp i ert val bokar en tid med mig via V-klass är smidigast så går vi igenom just dina önskemål och möjligheter. Det går även bra att fråga här via V-klass.


Robert SYV

tisdag 19 april 2016

VIKTIGT! Kallelse till föräldramöte för åk 9

På onsdag 27 april kl 18:00 kallas alla föräldrar i åk 9 till föräldramöte. Vi har två viktiga punkter till mötet. Dels ska vi prata om hur vi kan hjälpa eleverna i åk 9 att fixa sina betyg för att komma in på gymnasiet, sen ska vi prata om niornas avslutningsfest.


Hur ska eleverna i åk 9 göra för att ta sig in på gymnasiet?

  • I dagsläget riskerar nära hälften av eleverna i åk 9 att inte komma in på gymnasiet.
  • Under höstterminen presterade niorna mycket bra och höjde sina betyg rejält, men under vårterminen har det tyvärr gått åt andra hållet. Många ser ut att sänka sina betyg.
  • Väldigt många elever elever ligger efter med skolarbetet. Vi vet att många ligger efter i "våra" ämnen och innan föräldramötet hoppas vi ha besked om hur det ser ut i samtliga ämnen.
  • Alltför många elever har väldigt svårt att få något gjort på lektionerna.
  • Frånvaron har ökat rejält i åk 9 under vårterminen.
  • Stämningen i klassen är inte alls lika bra som tidigare och många elever mår dåligt av olika anledningar.
  • Hur kan vi hjälpas åt att vända den negativa trenden och se till så att vi får en kul och bra avslutning på tiden på Hammerstaskolan?
  • Vad gäller inför omvalsperioden för gymnasievalet?
  • Sommarskola.

Niornas avslutningsfest, torsdag 9 juni

  • Vilka föräldrar kan hjälpa till under kvällen?
  • Ska vi ha en maxgräns för hur mycket man få lägga ner på klänning/kostym inför balen? Vad ska den ligga på?
  • Finns det andra saker ni som föräldrar vill komma överens om inför balen?

OBS! Meddela förhinder!

/ Janne och Gian

söndag 17 april 2016

Inför vecka 16

Här ser du den närmaste veckans händelser, men vi vill också uppmana er att hålla koll bakom fliken "På gång" där ni kan se händelser längre fram. Den är nu uppdaterad med datum för nationella prov, lovdagar m.m.


  • Mån - "Frukostklubben"/Måndagsfrukost. Röda korset bjuder på frukost i högstadiebyggnaden kl 07:30-08:00. OBS! Övriga dagar bjuder Hammerstaskolan på frukost i matsalen för alla elever.
  • Mån - Elevens val direkt på morgonen. Mentorstid med fika kl 09:15. MVP-handledning/planering på Elevens val.
  • Mån - Franska - prov. Hörförståelse.
  • Tor - Ma - prov (del 1) 
  • Tor - Mu - redovisning (?)
  • Fre - Ma - prov (del 2)


Några framtida händelser vi vill trycka lite extra på:



Vecka 17 - Teknik - Inlämningsuppgift, måndag (Produktutveckling).
Vecka 17 - Engelska - NP-prov, måndag + onsdag.
Vecka 17 Tor - Gymnasievalet - Hemsidan öppnas för omval.

söndag 10 april 2016

Inför vecka 15

Här ser du den närmaste veckans händelser, men vi vill också uppmana er att hålla koll bakom fliken "På gång" där ni kan se händelser längre fram. Den är nu uppdaterad med datum för nationella prov, lovdagar m.m.


  • Mån - "Frukostklubben"/Måndagsfrukost. Röda korset bjuder på frukost i högstadiebyggnaden kl 07:30-08:00. OBS! Övriga dagar bjuder Hammerstaskolan på frukost i matsalen för alla elever.
  • Mån - MVP-handledning på elevens val.
  • Tor - Gymnasievalet - Hemsidan öppnas för antagningsresultat.
  • Fre - Kemi - Nationellt prov (Kl 08:10 - 12:00) Mer info kommer i början på veckan.


Utöver ovanstående har eleverna ett "hemprov" i religion och en inlämningsuppgift i svenska (båda dessa har de haft lektionstid till som ska räcka). Ni som inte är klara med musikuppgiften, idrottsuppgiften eller bilduppgiften har även dessa att jobba med.
OBS! Läs också viktigt inlägg i bloggen för Idrott och hälsa!


Några framtida händelser vi vill trycka lite extra på:

Vecka 16 - Spanska - NP-prov (skriva)
Vecka 16 - MA - prov, tor+fre (Procent, bråk och decimalform)

Vecka 17 - Teknik - Inlämningsuppgift, måndag (Produktutveckling).
Vecka 17 - Engelska - NP-prov, måndag + onsdag.
Vecka 17 Tor - Gymnasievalet - Hemsidan öppnas för omval.

Veckan som gick (vecka 14)

Efter påsklovet hade vi ännu en vecka som innehöll en hel del "annorlunda" och roliga saker. Det märks att det är mycket att göra för våra nior. Det är många som känner sig stressade och skoltrötta. Nu är det inte mycket kvar och då gäller det att ta fram kämpatagen.


Många av eleverna i åk 9 har hjälpt till under "Lilla dansveckan". De har tagit ett stort ansvar för att lära ut dans till de yngre eleverna. Det är så häftigt att se hur duktiga de är på att lära ut och möta de yngre eleverna. 

Ja, även om Dansveckan egentligen var över så gick även vecka 14 i dansens tecken. Vi deltog i den traditionella "Upplevelsedansen" för alla nior i Botkyrka. Alla de som gick in för att göra något bra av det här gjorde väldigt bra ifrån sig. Det märktes också att de som gick in med en positiv inställning hade roligt och fick med sig ännu en positiv upplevelse från sin tid på Hammerstaskolan. Tyvärr var det ganska många som inte fick med sig den här positiva upplevelsen eftersom de valde att stanna hemma istället för att gå till skolan, eller hängde längs väggarna (eller utanför lokalen) en stor del av eftermiddagen i Folkets Hus.

Vi vet att det finns många duktiga dansare i åk 9 och det visade sig också i den buggtävling som arrangerades i samband med dansen i Folkets Hus. Det var inte lätt att välja ut det par som skulle få representera Hammerstaskolan. Vi hade minst 4-5 par som vi tyckte var helt jämna. Då var det extra roligt när det par som valdes ut tog hem hela tävlingen. GRATTIS till segern Melisja och Jerome!