måndag 19 oktober 2015

Videoblogg om framtidens vuxna

Som vi utlovade i det korta inlägget om "Veckan som gått" kommer här en längre videoblogg som bl.a handlar om "att ta hand om sin miljö", fuska på prov och några tankar kring varför mentorer blir så griniga och arga ibland.


Som tillägg till videobloggen kan vi berätta att vi efter inspelningen blivit ännu mer säkra på att det var ett flertal som fuskade vid förra veckans matteprov och idag genomfördes därför ett nytt matteprov. Vi vet att några kommit över matteprovet i förväg. Även om det den här gången bara är Janne som talar i bloggen, så står Gian bakom det som sägs. Vi lyckades inte sammanstråla för att göra en gemensam inspelning.


söndag 18 oktober 2015

Inför vecka 43

Här ser du den närmaste veckans händelser, men vi vill också uppmana er att hålla koll bakom fliken "På gång" där ni kan se händelser längre fram. 



  • Mån - MVP-mentorer - Möte i musiksalen kl 08:55

  • Tis 20/Tor 22 okt - SO-prov (Nationalekonomi) (Blå/Röd)

  • Ons -  MVP-mentorer - Presenterar MVP för åk 6 kl 14:20

  • Tor 22 oktober - IDH - "Andra chansen" i orientering.


  • Några framtida händelser vi vill trycka lite extra på:
    • Vecka 44 - Höstlov

    Veckan som gått (v42)

    Vi planerar att lägga upp ett nytt videoblogg-inlägg, men det kommer troligen inte förrän på måndag, så tills vidare får ni mest en försmak av vad det kommer att innehålla.


    • Om att fuska på prov
      • Det har framkommit misstankar om fusk i samband med förra veckans matteprov, därför planeras att provet kommer att göras om.
        • Ni som kunde provet behöver inte vara oroliga, det blir ett näst intill identiskt prov. Kunde ni det förra, kan ni det här.
        • Ni som inte kunde provet får nu en ny chans. Passa på att plugga in det du tyckte var svårt.
        • Ni som vet med er att ni fuskade i samband med provet bör däremot känna er lite oroliga. Det finns inga genvägar till kunskap.....
    • Om att ta hand om sin miljö
    • Om dataintrång
    • Om att respektera lärare och klasskamrater
    • Om hur vi kan hjälpas åt att göra skolan till en trivsam plats för alla
    • Om att årets nior kan vara världens skönaste men ibland glömmer bort hur man är när man är världens skönaste.....

    Gamla elevers tankar kring sina gymnasieskolor (del 1)

    Jag har bett några av "mina" gamla nior berätta lite om sina gymnasieskolor och det program de har valt. Detta för att ni ska få en bild av de olika gymnasieskolorna samt några av de program som finns där. Förhoppningsvis kan jag "lura" några av dem till att komma till oss och berätta mer. Om ni har frågor ska jag försöka förmedla dem.


    Melisa om Huddinge gymnasium och Ekonomi-Juridik:
    "Jag går tredje året på Huddinge gymnasium och läser Ekonomi Juridik.

    Jag tycker att min skola är väldigt bra på grund av nära relationen man har till sina lärare. Det går alltid lika bra att maila de för att få feedback om de är något man inte förstår/vill förbättra sig på. Så jag skulle rekommendera dem att börja på min skola.

    Jag är nöjd med valet jag gjorde ang program. Det är en stor variation på kurser, man läser allt ifrån juridik till psykologi, filosofi, retorik, ledarskap och så även grundämnen dåra Smiley smile så man blir inte uttråkad så att säga!"

    Sanna om Huddinge gymnasium och Samhällsvetenskapliga programmet:
    "Hejsan Janne! Hoppas allt är bra med dig jag går i Huddinge gymnasium och läser samhällsvetenskap, jag valde linjen eftersom det är en bredare linje då jag fortfarande inte vet vad jag vill jobba med i framtiden, jag är rätt så nöjd men ändå inte våra lektioner är 2,5 timme långa och vi läser 100 p kurser på en termin som
    Kan vara stressande och jobbigt ibland, vi har även matkort i vår skola som jag tycker är jävligt dumt för de som glömmer kortet får ingen mat. Men utöver är det en bra skola, man kommer överens med lärarna, man får alltid stöd osv! Är det något mer du vill veta?"

    Savan om Tullinge gymnasium och Naturvetenskapsprogrammet inriktning medicin:
    "Själv har man valt naturvetenskapsprogrammet, inriktning medicin, på Tullinge gymnasium. Gymnasiet är uppdelad i flera mindre byggnader jämfört med andra skolor, där de oftast består av en stor byggnad. Gillar man campusliknande skolor är Tullinge gymnasium ett bra alternativ. Lärarna lär ut på ett väldigt bra sätt och kan anpassa sig till eleven. Man har är även en nära relation till sina lärare (likt Hammersta) där man lätt kan kontakta de och få respons vid behov. Ett minus är dock storleken på matsalen, skulle kunna vara något större.

    Juste, vet att vissa kan tro att naturämnena (kemi, biologi, fysik) verkar svåra eller att det inte har gått bra för i högstadiet, men allt undervisas från grundnivå. Man kommer därför inte ligga efter om man oroar sig för det."

    Lydia om Tullinge Gymnasium  och Samällsprogrammet:
    "Hej Janne! Jag går på Tullinge Gymnasium, samhällsvetenskapliga programmet. Skolan är ganska bra. Lärarna på skolan är väldigt duktiga och låter eleverna exempelvis vara en del av att bestämma examinationssätt. Det är mycket plugg i samhällsprogrammet. Skolan erbjuder studiepass tid en gång i veckan under en halvdag och det innebär att man själv måste vara självständig och ta sig till ett studiepass och jobba. Så man får ta mycket ansvar. 

    Tullinge har också väldigt höga krav. Det är jätte viktigt att vara aktiv under lektionerna, anteckna, och plugga. 

    Skolan ger eleverna datorer, eller vi fick datorer när vi började men de nya 1orna fick Ipads men bärbart tangentbord vilket jag tycker är skönt eftersom att den inte väger så mycket, men dåligt eftersom att en laptop är mycket lättare att arbeta med. 

    Jag är nöjd över att jag valde samhällslinjen eftersom att det är en bred utbildning, och jag kan alltid läsa till extra kurser om jag behöver det, men jag valde sam eftersom att det är mina favoritämnen och jag har lärt mig så mycket som jag inte kommer att glömma. 

    En nackdel med Tullinge Gymnasium är att skolan prioriterar naturklasserna mer. Skolan är uppdelad i olika hus där de olika programmen har sina skåp och mestadels av sina lektioner. I sam huset är det inte rent, toaletter utan tvål och papper och dålig luftkonditionering. I naturhuset så är det rent, fina toaletter, massor med pluggställen etc. Skolan är dålig på att ändra sig efter att man kritiserar skolan fastän vi har olika skolråd. Tiderna när man börjar och slutar varierar. Jag har dagar då jag börjar 8 och slutar efter 4, men sen när jag börjar 10 och slutar 14. Lunchen i skolan är ganska bra. Självklart finns det dagar då man inte tycker om maten, men då finns ett cafée för att köpa mackor.

    Fusk är inte möjligt på gymnasiet, det ska de veta!!"

    Alexandra om Kungstensgymnasiet:
    "Jag går tredje året på kungstensgymnasiet och är jättenöjd. Skolan är väldigt fin med jätte fräscha lokaler och mysig bakgård/park. Och det är så skönt att det är så nära till allt från skolan. Har man håltimme eller slutar tidigt så finns det hur många resturanger och cafeer att umgås med kompisar eller plugga på. Och stämningen i skolan är så skön och mysig! Alla elever är jätte trevliga och lärarna är fantastiska. De gör så att det faktiskt är kul att gå på lektionerna. Med hjälp av de olika projektveckor vi har under åren så lär man känna alla väldigt bra. Och sedan är det ju ett plus att man i trean får åka på språkresa till sitt andraspråksland i tre veckor. KSG är verkligen en skola jag rekommenderar:-)"

    Annie om Rönninge gymnasium och Natur-Natur:
    "Jag går tredje året på Rönninge gymnasium, inriktning Natur-natur.

    Jag tycker skolan är väldigt bra och jag trivs på naturinriktningen. Lärarna är pedagogiska, mkt kunniga på sitt ämne och man har nära relation till både dem och eleverna på skolan. Lektionerna är varierande och man som elev får påverka lektionsplaneringar, undervisningsmetoder m.m, vilket gör undervisningen anpassad så bra som som möjligt efter varje klass. Lektionerna är inte bara teoretiska, utan man har labb på schemat i både fysik, biologi och kemi.

    Något speciellt med rönninge gymn. är att man läser i block, vilket innebär att man läser 3-timmars lektioner(m. rast under lektionen ofc.) Passar mig utmärkt. Man hinner verkligen komma igång med ämnet och fördjupa sig i det man gör innan lektionen är slut.

    Ett extra plus med skolan är kursen naturguidning man kan läsa. Mkt lärorik och rolig kurs! Vi var uppe i fjällen i 7 dagar med karta, kompass, tält och under kursens gång får man lära sig allt från djurlivet, kartorientering till tekniken att sätta upp ett tält rätt. Om jag skulle säga ngt mindre positivt om skolan är det väl att inredningen och miljön på skolan är lite gammalmodigt och kanske inte lika fancy som t.ex. inne i stan. Dock inget jag stör mig på, utan det blir istället lite mysigt. Smiley smile Blev ett långt meddelande, och finns mycket att säga, men hoppas du fått ngn uppfattning iaf."

    Melina om Djurgymnasiet och inriktning Djursjukvård:
    "Går tredje året i Djurgymnasiet inriktning djursjukvård, liten men bra skola, alla känner alla och man får en nära relation till lärarna speciellt mentorerna som alltid är delaktig i allt. Lärarna lär ut bra och man trivs elr iaf jag trivs. Olika scheman varje vecka och man åker mycket till olika platser och besöker olika saker. Man läser inte bar stjärnämnen utan också andra beroende på linjen man väljer att ta. Väldigt fräsch skola som ligger i Liljeholmen. Men undrar du något låt mig veta."

    Moa om Praktiska gymnasiet och inriktning Restaurang och livsmedel:
    "Jag läser restaurang & livsmedel på Praktiska Södertälje. Eftersom att det är ett praktiskt gymnasium är det mest praktiskt arbete som gäller ,dvs jag är ute och praktiserar 2-4 gånger i veckan och har lektioner resterande. Jättebra tycker jag som varit skoltrött många år så nu istället kan jag längta tillbaka till skolbänken efter några dagars praktik. Sen ett plus är att jag blev anställd på min praktikplats (servitris på Scandic hotell) efter en termin och har redan nu spikat jobb efter studenten! Min skola är ganska liten och det gör att man alltid har någon lärare som kan hjälpa en och man har större chans att lära känna dom flesta = många nya friends! Nu i 3an har jag även kunnat bestämma i princip hela min studieplan själv, plockat bort de ämnen jag känt är "onödiga" för mig och istället valt att fördjupa mig i programämnena (tex barteknik, servering 2, service och bemötande 2) eftersom det är ändå det jag kommer ha mest nytta av inom mitt yrke i framtiden!"

    Falilou om Jensen Gymnasium Norra:
    "Jag går tredje året på Jensen Gymnasium Norra och jag är nöjd med mitt val eftersom att skolan har halvdagar.Ena veckan så börjar man 8 och slutar 12.30 och den andra veckan så börjar man 12.30 och slutar 17.00 vilket jag tycker är bra eftersom att man får varierande veckor.När man börjar där så får man också datorer och nytt för i år är att man får bättre datorer än vad man fick för 2 år sedan, då fick vi chromebooks men nu får dem nya eleverna toshiba vilket är bättre datorer.Nästan alla skolans uppgifter gör man på datorerna vilket är ett lättare arbetssätt enligt mig.Det ända som är ett litet minus är att matsalen inte räcker till för alla elever men vill man inte äta i skolan så finns det många närliggande restauranger som subway,McDonalds och Falafelkungen."

    Lailla om Östra Real och Natur-Natur
    "Heej! Jag hoppas att alla mår bäst!

    Själv så läser jag mitt tredje år i Östra Real. Det är en innerstadsskola som är väldigt eftertraktad så standarden bland eleverna är oftast hög. Skolan är stor så man kanske inte får lika personliga relationer med elever och lärare som man hade i Hammersta. Det bidrar också till att man får ta väldigt mycket eget ansvar för att inte missa något eller hamna efter.

    Jag läser natur-natur och är väldigt nöjd med mitt val. Personligen så upplevde jag att det var som tuffast i början för att jag inte hade samma förkunskaper som resten av eleverna hade i just naturämnena. Jag kände att jag antingen fick offra det sociala livet eller mina betyg för att det skulle bli bäst. Det kan ta en tid tills man vänjer sig och hittar en bra studieteknik men i slutändan är det värt allt slit.
    Det som är bra med att skolan är stor är att det finns tillgång till mycket extra stöd. Man kan träffa en handledare som hjälper en att planera och strukturera upp studierna varje vecka. Om man är dyslektiker får man hjälp och har möjlighet att få extra provtid. Det finns läxhjälp flera gånger i veckan med fokus på matte. Skolan har även samarbeten med högskolor och organisationer som t.ex. KTH och mattecentrum.

    Jag skulle tipsa dina elever som är intresserade att komma på öppet hus och få en bättre inblick samt ställa fler frågor.
    Jag minns att jag var jätte stressad och visste knappt vilken linje jag skulle gå tills jag gick på öppet hus. Jag fick en tour av Hammerstas tidigare elever Yasmina, Shakib och Gobi som vägledde mig utan att försöka få skolan att framstå som perfekt. Själv så var det just det besöket som avgjorde mitt val.
    Om man inte är skoltrött, är stresstålig, har en bra grund och är hyfsat självdiciplinerad så ska man välja Östra. Ni får gärna ställa fler frågor om ni undrar över något."

    Janne vikarierar som biträdande rektor från vecka 43

    Skolledningen har varit underbemannad under en lång tid och har svårt att hinna med allt som ska göras. Därför fick jag frågan om jag kunde tänka sig stärka upp skolledningen tills de hittar en ny biträdande rektor, vilket förhoppningsvis är klart när vårterminen startar.


    Efter lite funderande bestämde jag mig för att tacka ja. Det innebär en ny utmaning och jag både tror och hoppas att jag kan vara till hjälp för skolan.

    För att hinna med detta kommer jag att släppa undervisningen med åk 2 och 4. Däremot fortsätter jag med alla lektioner i åk 7-9 som tidigare. Så för åk 9 blir det ingen skillnad, snarare räknar jag med att kunna finna till hands bättre än tidigare eftersom jag inte blir lika bunden till gymnastiksalen.

    / Janne

    söndag 11 oktober 2015

    Möte med föräldrarådet

    Onsdagen den 14/10 kl 19:00-20:00 vill vi i skolledningen träffa dig som är utsedd till representant i föräldrarådet. Vi träffas i skolbiblioteket.

    OBS! Även du som inte är representant, men ändå intresserad är välkommen att delta.

    Veckan som gått (vecka 41)

    Vecka 41 var en vecka med många "annorlunda" skoldagar på flera olika sätt. Enligt rapporterna har flera lektioner varit riktigt bra.


    • Efter en av fysiklektionerna tidigt i veckan var både Marianna och klassen väldigt nöjda. Arbetsmoral och arbetsro hade varit bra under hela lektionen.
    • Madde gav mycket beröm till Röda gruppen. Hon tyckte att de ofta visar prov på mycket hög arbetsmoral och även elever som tidigare haft svårt med koncentrationen klarar lektionerna på ett bra sätt. Däremot är hon inte lika nöjd med Blå gruppen eftersom det där finns alltför många som inte använder lektionstiden på ett bra sätt.
    • Närvaron fortsätter att vara bättre än tidigare. Nu hade vi ingen "Ta-igen-tid" på fredagen eftersom vi hade orienteringsdag. Istället tar eleverna igen de senaste två veckornas sena ankomster på fredag vecka 42. För att kolla upp hur mycket frånvaro du har under en speciell period gör du så här:

    • I tisdags var vi till Unga Klara för att se teaterföreställningen Vitsvit. Det var en föreställning som mottogs ganska olika av eleverna. Vissa greps av de starka texterna som förmedlades, andra tyckte det var en "konstig" föreställning som var svår att förstå. Tyvärr hände ett par jobbiga och mindre roliga saker under utflykten.
      • Under föreställningen uppträdde ett antal elever från både Hammerstaskolan och Brunnaskolan på ett väldigt respektlöst sätt mot skådespelarna. De tvingades t.o.m att avbryta föreställningen för ett tag. Pinsamt och "skämmigt" för oss alla. Skådespelarna har jobbat hårt för att förbereda sig och ville ge oss en upplevelse. Oavsett om man gillar det man ser, eller förstår det som sker på scenen så ska man visa respekt, vilket inte alla gjorde den här gången. Som vanligt skötte sig den stora massan exemplariskt, men ett fåtal skämde ut både sig själva och Hammerstaskolan.
      • När vi skulle åka hem efter föreställningen inträffade en både farlig och jobbig incident när det blev bråk mellan två elever på perrongen vid T-centralen. Tack vare mycket rådigt ingripande av klasskamrater, lärare och en del andra personer kunde vi klara situationen på ett bra sätt. Dock krävdes hjälp av både polis och säkerhetsvakter. Situationen var bitvis rent ut sagt livsfarlig då både våra elever och andra resenärer riskerade att hamna på tunnelbanespåret. Upprinnelsen till situationen var som så många gånger förr att någon "bara skojade". Denna gång innebar "skojet" att låtsas knuffa en av kamraterna mot spåret..... detta är inte okej!
      • Följden av incidenterna ovan blir att vi måste fundera hur vi gör inför kommande utflykter. Om en elev uppträder på ett sätt som riskerar andra elevers eller medresenärers säkerhet, eller riskerar att skämma ut klasskamrater eller Hammerstaskolan kanske man inte ska följa med nästa gång. I alla fall inte utan sällskap av sina föräldrar. De föräldrar vars barn detta berör antingen har kontaktats eller kommer att kontaktas.
    • Under måndag-torsdag hade vi utvecklingssamtal. Det har varit fantastiskt kul att träffa elever och föräldrar. Eleverna har varit otroligt bra förberedda och tycks ha bra koll på hur de ligger till och vad som krävs för att de ska utvecklas. Nu ser vi fram mot att få se att ni låter orden bli till handling. Vi har också fått en bar bild av vad både enskilda elever och i vissa fall hela klassen behöver hjälp med. Vi mentorer kommer att se till att era synpunkter och önskemål förs vidare till lärare eller rektor.
    • I fredags hade vi orienteringsdag. Eleverna i åk 9 visade prov på väldigt bra inställning. Samtliga kämpade och gjorde sitt bästa, trots att det var kallt och årets banor var svårare än vi var vana vid. Många kände sig besvikna efteråt, men troligen i onödan när det gäller de flesta av er. Eftersom banorna var svårare, så kommer vi också att anpassa bedömningarna efter detta.
    • Fortfarande tar elever med sig godis och läsk in i klassrummet. Efter måndagens elevens val hade läsk/energidryck spillts ut på golvet i C3 och avbrutna pennor låg på golvet. Ni får äta godis och dricka läsk på raster under förutsättning att ni klarar av att hantera ansvaret det här innebär. Just nu är det flera av er som inte visar sig mogna ansvaret, vilket kan leda till totalförbud. Vi vill att ni ska få chans att ta eget ansvar, men klarar ni inte av det så leder det till fler regler och förbud. Det är inget vare sig ni eller vi lärare önskar, så se till så att ni visar att ni kan ta det här ansvaret.
    Nästa del av "Niorna på klassresa" kommer tyvärr inte denna vecka heller. Efter alla utvecklingssamtalen behövde vi koppla av hela helgen. Vi tar det nästa vecka istället.

    lördag 10 oktober 2015

    Inför vecka 42

    Här ser du den närmaste veckans händelser, men vi vill också uppmana er att hålla koll bakom fliken "På gång" där ni kan se händelser längre fram. Några framtida händelser vi vill trycka lite extra på:

  • Mån 12 okt - EN - Vi testar nationella prov
  • Tis 13 okt - "Vitsvit" (Workshop 2)

    • Kl 10:25 - 9 Röd
    • Kl 12:20 - 9 Blå 

  • Ons 14 okt - EN - Vi testar nationella prov
  • Ons 14 okt - MA-prov (taluppfattning, del 1)
  • Tor 15 okt - MA-prov (taluppfattning, del 2) (Röd)
  • Fre 16 okt - MA-prov (taluppfattning, del 2) (Blå)

  • Några framtida händelser vi vill trycka lite extra på:
    • Tis 20/Tor 22 okt - SO-prov (Nationalekonomi) (Blå/Röd)

    fredag 2 oktober 2015

    Veckan som gått (v40)

    Det känns som att många av eleverna tagit till sig budskapet i förra veckans videoblogg. Den här veckan har på många sätt varit mycket bättre.


    • Frånvaron har minskat betydligt och räknar man dessutom bort de enstaka elever med mycket hög frånvaro, så har faktiskt frånvaron under vecka 40 varit nästan obefintlig.
    • Mobiltelefonförbudet har slagit väl ut. Någon enstaka diskussion har det varit, men de flesta har antingen lämnat telefonen i skåpet, eller överlämnat den direkt till läraren efter tillsägelse. Det har givit ett lugnare klassrumsklimat.
    • Flera elever tycks också ha tagit chansen till en nystart, genom att fokusera på skolarbetet lite extra och vi hade också 4-5 st som tog vara på möjligheten till extra matte på sin sovmorgon.
    • Enstaka elever använder dock större delen av tiden i skolan till att leka. Men detta tar vi upp i samband med utvecklingssamtalen.
    • Några elever som skulle ha tagit igen tid på fredag morgon dök aldrig upp. Du som förälder har i dessa fall fått ett sms. I några fall har det visat sig att frånvaron var fel, men jag hade inte vetskap om detta när jag kollade närvaron. De elever som tar igen tiden som de missat får sin ogiltiga frånvaro utbytt mot giltig frånvaro.
    • Vid mattelektionerna tycks en del elever tro att andra regler gäller. Du får inte ha klubbor, energidryck, läsk, godis, mobiltelefoner på några lektioner. Detta gäller samtliga lektioner, även matte och NO.
    Nästa del av "Niorna på klassresa" kommer inte förrän nästa vecka, p.g.a golfspelande.

    Inför vecka 41

    Här ser du den närmaste veckans händelser, men vi vill också uppmana er att hålla koll bakom fliken "På gång" där ni kan se händelser längre fram. Några framtida händelser vi vill trycka lite extra på:


    Några framtida händelser vi vill trycka lite extra på:
    • Mån 12 okt - EN - Prova nationella prov
    • Tis 13 okt - "Vitsvit" (Workshop 2)
    • Ons 14 okt - EN - Prova nationella prov
    • Ons 14 okt - MA-prov (taluppfattning, del 1)
    • Tor 15/Fre 16 okt - MA-prov (taluppfattning, del 2) (Röd/Blå)
    • Tis 20/Tor 22 okt - SO-prov (Nationalekonomi) (Blå/Röd)

    Vitsvit - Teaterföreställning

    På tisdag är det dags att se föreställningen Vitsvit i Unga Klaras lokaler i kulturhuset. Följande gäller.


    • Fram till kl 10:40 - Vanliga lektioner.
    • Kl 10:50 - Samling vid Norsborg T-bana
    • Kl 12:00 - Föreställningen börjar.
    • Ca kl 14:30 - Tillbaks i Norsborg.