lördag 28 mars 2015

Matte - Nu börjar vi med "Bråk och procent"

Kapitlet om "Samband" avslutades i och med provet förra veckan. Nu börjar vi med nästa kapitel som ska handla om "Bråk och procent".

Du hittar som vanligt planering och filmade genomgångar bakom fliken Matematik åk 8.

Innan första lektionen vecka 14 (måndag) ska du titta på filmklippet om bråk - förkorta och förlänga. (6 min lång, den tiden har du.....)

Bråk - jämföra och förlänga/förkorta (s. 145+157) (Träningshäfte s. 14-17)

Du får gärna titta på fler filmklipp, men ska minst ha tittat på det ovan.

Inför vecka 14

Dansveckan för åk 6-9 är över, men eleverna i F-5 har sin dansvecka under vecka 14. Det innebär att det är förändringar i schemat även denna vecka. Annars verkar det vara en lugn vecka, så passa nu på att ta igen lite av det du eventuellt ligger efter med.


  • Mån/Tis/Ons/Tor - HKK - Redovisning av grupparbeten.


  • Tis - Läxhjälp
  • Tor - Läxhjälp
  • Fre - LOV (Långfredag)
  • En stor grupp elever ska dessutom lära ut dans till eleverna i F-5 under hela veckan.

    Det framkommer att det är många elever som inte lämnat in uppgifter som borde varit klara. I svenskan saknar Ebba en hel del av de tal eleverna jobbade med tidigare och endast TVÅ elever hade lämnat i ett första utkast på skrivuppgiften de jobbar med nu. Hemprovet i matematik som drygt hälften av eleverna skulle ha gjort under förra veckan hade ca 5 elever lämnat in i början på veckan. 

    Under vecka 12 jobbade vi med livräddning och HLR på idrotten. Eleverna fick en lektion på sig att svara på några enkla frågor och skulle skicka in dessa till Janne. 4 elever i 8BLÅ har gjort detta och INGEN i 8RÖD (flickorna i 8RÖD har dock inte haft denna lektion ännu) . Dessutom saknas sex träningsplaneringar i 8BLÅ och åtta i 8RÖD (skulle ha lämnats in före sportlovet). Utan dessa kan eleverna inte nå kunskapskraven i Idrott och Hälsa. Till saken hör att eleverna fått gott om lektionstid för att göra dem och skulle inte behöva jobba med dem hemma över huvud taget.

    Veckans tips från "Orka plugga" (v14)





    Dansande åttor under vecka 13

    HAMMERSTASKOLANS DANSVECKA är över för den här gången (i alla fall för de äldre eleverna). Återigen en helt fantastisk vecka. Två danspass per dag under fem dagar för samtliga elever.


    Otroligt duktiga instruktörer som engagerade och fångade eleverna. Alla våra elever presterade på topp och fick massor av beröm, både för sina dans-skills och sitt uppträdande, detta gällde inte minst våra åttor.

    Det är så otroligt häftigt att i stort sett samtliga elever deltar efter egen förmåga. Ibland är det väldigt svårt, men våra elever kämpar på och försöker hela tiden. I år är jag nog särskilt imponerad av våra grabbar. Dans kanske inte är deras favoritsysselsättning och en del av koreografierna är riktigt kluriga, men de ger inte upp utan försöker och gör sitt bästa hela tiden.

    Förutom en väldig massa dans så har åttorna också hunnit med att skriva matteprov, samt ha en hel del andra "vanliga" lektioner.

    Det framkommer att det är många elever som inte lämnat in uppgifter som borde varit klara. I svenskan saknar Ebba en hel del av de tal eleverna jobbade med tidigare och endast TVÅ elever hade lämnat i ett första utkast på skrivuppgiften de jobbar med nu. Hemprovet i matematik som drygt hälften av eleverna skulle ha gjort under förra veckan hade ca 5 elever lämnat in i början på veckan. 

    Under förra veckan jobbade vi med livräddning och HLR. Eleverna fick en lektion på sig att svara på några enkla frågor och skulle skicka in dessa till Janne. 4 elever i 8BLÅ har gjort detta och INGEN i 8RÖD (flickorna i 8RÖD har dock inte haft denna lektion ännu) . Dessutom saknas sex träningsplaneringar i 8BLÅ och åtta i 8RÖD (skulle ha lämnats in före sportlovet). Utan dessa kan eleverna inte nå kunskapskraven i Idrott och Hälsa. Till saken hör att eleverna fått gott om lektionstid för att göra dem och skulle inte behöva jobba med dem hemma över huvud taget.

    OBS! Det erbjuds läxhjälp både tisdagar och torsdagar. Du som har många saker som inte blivit klara bör utnyttja denna möjlighet.

    Anteckningar från föräldramötet mån 16/3

    30 föräldrar var närvarande
    Från skolan deltog Gian, Janne (mentorer) och Morgan D (rektor), samt Robin (skolfältare från socialtjänsten.

    • Droger - En förälder berättade att hon hört att det fanns elever på skolan som använder droger. Rektor Morgan informerade att skolan alltid agerar i de fall något sådant framkommer. Den som har frågor kring detta är välkommen att kontakta honom.
    • MVP (Mentors in Violence Prevention) - Robin Glad från socialtjänsten informerade om projektet som syftar till att förebygga våld. Vi fick se ett exempel på en film som kan användas i arbetet och föräldrarna fick chans att ställa frågor. Du som vill ha mer information hittar det i ett tidigare inlägg i bloggen. Mentors in Violence Prevention
    • Klassen - Janne berättade att det varit relativt lugnt i klassen den senaste tiden. Det är bra sammanhållning mellan eleverna, vilket bl.a märks genom att många av dem gärna stannar kvar i skolan och umgås även långt efter att lektionerna slutat.
      • Det är mycket spring ut och in i klassrummen under lektionstid. Elever får ogiltig frånvaro om de inte stannar i klassrummet under lektionen.
      • Många elever kommer sent, både på morgonen och efter raster.
      • Arbetsmoralen måste bli bättre hos många elever. Eleverna måste använda lektionstiden bättre OCH jobba med skolarbetet hemma. Många lämnar in arbeten sent, eller inte alls och känslan är att eleverna kan förbereda sig mycket bättre inför proven. 
      • Arbetsmoralen på mattelektionerna har förbättrats sedan vi delade upp klassen i mindre grupper. Dock bör eleverna bli bättre på att jobba med matten hemma.
    • Klassresa till Gotland
      • Resan planeras till terminsstart Ht15.
      • Janne visade bilder och berättade om tidigare klassresor till Gotland.
      • De föräldrar som följer med kommer att ha huvudansvaret för matlagningen tillsammans med eleverna.
      • Vi hyr minbussar i Visby som vi använder för att ta oss runt på ön.
      • Eleverna sover tillsammans i en stor sovsal. Tjejerna på en sidan, killarna på den andra. De som av någon anledning behöver mer avskildhet får sova bakom en ridåvägg. Lärarna sover tillsammans med eleverna. Janne, Gian och Alex följer med från skolan.
      • De föräldrar som följer med bor i eget boende en bit bort från eleverna.
      • Vi är borta tre nätter i slutet av augusti eller början på september. Antagligen fre-mån (OBS! Detta blir vi troligen tvungna att ta tillbaks. Räkna med att resan blir tis-fre istället)
      • Fem föräldrar anmälde intresse för att följa med på klassresan, nämligen Senad Ljuca (Adelisas pappa), Yusuf Abraham (Lukas pappa), Ishak Barsoum (Michellas pappa), Esin Cetin (Meltems mamma) och Gizems storebror. Om någon mer kan tänka sig att följa med är det bara att kontakta Janne eller Gian.
    • Klasskassan - För att klara klassresan behövs ca 39 000 kr.
      • Just nu finns 32 000 kr (dock saknas ca 2 000 kr i oredovisade pengar från kakförsäljningen).
      • Vi behöver 5-7 000 kr till och i samband med föräldramötet delades en blankett ut där elever och föräldrar ska välja hur de vill göra för att samla in dessa pengar. Denna skulle åter till skolan snarast. (saknas fortfarande mer än hälften av lapparna)

    lördag 21 mars 2015

    Veckans tips från "Orka plugga" - Fyra knep för att plugga matte"

    Inför vecka 13 - DANSVECKA

    Äntligen är det dags för årets DANSVECKA! Men veckan innehåller inte bara dans. Vi ska också skriva matteprov och gå på dansföreställning.


    Klicka här om du vill läsa mer om DANSVECKAN

    Klicka här om du vill se schemat för vecka 13



  • Mån - MVP - Lektion 2. Barns rättigheter. 8 Blå. Två halvklasser parallellt. 11:20-12.10


  • Mån/Tis/Ons/Tor - HKK - Lektion på skolan, enligt schemat för v13.
  • Tis - Dansföreställning - "The Art of Dance". Kulturskolans avancerade program visar sin vårföreställning på Folkets hus i Hallunda.
  • Tis - De som ska hjälpa till att lära ut dans till de yngre eleverna har utbildning kl 15:30-17:30.
  • Tis - Läxhjälp


  • Tor - MA-prov - Samband, del 1
  • Tor - De som ska hjälpa till att lära ut dans till de yngre eleverna har utbildning kl 15:15-17:15.
  • Fre - MA-prov - Samband, del 2


  • Det är fortfarande ett flertal som inte lämnat in idrottsuppgiften om "Träningslära".

    Gian är sjukskriven från tis vecka 13 och fram till påsklovet. Så i de fall ni behöver komma i kontakt med oss mentorer under denna tid kontaktar ni Janne.

    Vecka 12 med åk 8

    Vecka 12 inleddes med ett välbesökt föräldramöte och i det stora hela har det varit en bra vecka, även om en del av de saker som nämndes på föräldramötet har visat sig även denna vecka.

    T.ex. måste vi fortsätta att jobba hårt med arbetsmoralen och tidspassningen. Alltför många elever använder lektionstiden på ett dåligt sätt och alltför få jobbar med skolarbetet hemma i den utsträckning som skulle behövas.

    Det skrevs ner lite minnesanteckningar på föräldramötet. Dock är de inte renskriva ännu, men så fort detta är klart läggs de ut här i bloggen. Men, redan nu vill vi rikta ett stort tack till alla er som kom och visade stort engagemang.

    Annars har det varit en ganska vanlig vecka förutom fredagens husmöte som fungerade som en kick-off inför Dansveckan.

    Lämna in lappen om försäljning snarast!

    I samband med måndagens föräldramöte delades en lapp ut angående försäljning för att få in de pengar som saknas inför höstens klassresa.

    Det saknas många lappar och för att vi ska hinna beställa sakerna och få dem före påsklovet är det viktigt att vi får in lapparna. Se till att fylla i dem och lämna dem på måndag!

    Om du tappat bort lappen kan du ladda ner en för utskrift nedan:

    Försäljning för att stärka klasskassan

    söndag 15 mars 2015

    Dags för Hammerstaskolans DANSVECKA!

    Under vecka 13-14 kommer alla Hammerstaskolans elever att få                            
    en rejäl dos med härlig dans! Under årets dansveckor sätter vi återigen nytt rekord i antal danspass. Under vecka 13 dansar eleverna i åk 6-9 två pass/dag vilket innebär 60 danspass och 50 timmar under fem dagar och under vecka 14 dansar eleverna i åk F-5 en gång/dag (mån-tor), vilket ger 48 danspass. 108 DANSPASS PÅ 9 DAGAR!!! Det blir bl.a. Hip-Hop, Popping/Locking, Reagge/Dancehall, Stomp samt två pass med rubrikerna ”New Style” och ”FUNtasifabriken”. Förutom att vi dansar själva kommer vi att gå på dansföreställning. Vi ser föreställningen ”The Art of Dance” med eleverna från Kulturskolans avancerade program. Vi vågar nästan lova att årets Dansvecka kan komma att bli den häftigaste och bästa hittills! Se bara vilka instruktörer vi ”skrapat ihop”.

    Här en kort presentation av våra instruktörer:

    Charlotte och Mikaela från FUNtasifabriken lär oss en koreografi där ni får vara med och skapa själva, samt jobba med schalar. 

    Gabbie var med  under tre dagar förra året och lärde oss då en Streetkoreografi, samt lite Afro-inspirerad dans. I år ska hon lära oss dansa Hip-Hop och lite Reagge/Dancehall. 

    Anna från Danshögskolan och dansare i bl.a musikalen ”Peter Pan”, som gjort succé under två år med t.ex.Contemporary och ”MelloFUN” kommer med en ny koreografi i år. Det blir en streetdancekoreografi på temat ”New Style”. 

    Merdean är danspedagog på Nacka Dans och Teater och har en gedigen dansutbildning från både Danshögskolan och New York. Han har en egen dansgrupp som heter Complete och har bl.a medverkat i en dansvideo med Eric Saade. Merdean ska lära os en koreografi med tema ”Stomp”. Läs mer om Merdian här: (http://nackadansoteater.se/staff/merdean-forsberg/). 

    Dawid, som ska lära oss popping och locking har Dansat och bott ett år i USA, LA. Studerat dans på Santa Monica College och tagit massa klasser i ett år på olika dansstudios i USA. Även han medlem i dansgruppen Complete. Han har turnerat med, bl.a streetdancegruppen Bounce och dansat i Melodifestivalen under flera år. Läs mer om Dawid här: (http://www.improveyourgroove.se/398041142)

    Vecka 14 är det dags för våra yngre elever

    Under vecka 14 är det dags för skolans yngre elever. En del av danserna de äldre eleverna lärt sig återkommer då i en enklare version. Dansen under vecka 14 leds i första hand av en grupp elever i åk 7-9 som lär ut koreografier som de utbildats i innan dansveckan.

    Nästan all ordinarie idrottsundervisning utgår under Dansveckorna. Den vecka respektive åldersgrupp dansar är det lämpligt att ta på sig bra kläder för dans som kan användas hela dagen. Ta gärna med en vattenflaska. Dans gör dig törstig.

    Särskilt schema gäller för samtliga klasser under vecka 13-14.

    Med vänlig hälsning


    Lärarna på Hammerstaskolan

    I nedanstående spellista från YouTube får du lite inspiration inför Dansveckan. Exempel på vad de olika dansstilarna kan innebära, samt ett klipp med Merdeans och Dawids dansgrupp "Complete".

    Inför vecka 12

    Under nästa vecka är det inga prov så långt vi kan se. Sen är det dags för DANSVECKA. Det innebär att du borde ha tid att förbereda dig för nästa veckas matteprov och kanske ta igen lite gammalt som ligger kvar.




  • Mån - MVP - arbetet inleds. Röda gruppen har MA på elevens val, Blå gruppen MVP. På matten har Röda gruppen MVP, Blå sin vanliga lektion.
  • Mån - Föräldramöte kl 18:00. Ev. säljer eleverna kaffe och kaffebröd i samband med mötet.

  • Mån/Tis/Ons/Tor - HKK - Grupparbete. Ta med dator OCH Hemkunskapsbok.

  • Fre - Husmöte - Åk 8 ansvarar.


  • Det är fortfarande ett flertal som inte lämnat in idrottsuppgiften om "Träningslära".


    Matteplanering - Birgitta och Jannes grupp

    Innan måndag ska du ha räknat Gröna och/eller Blå sidorna om samband i matteboken, samt rättat dem.


    Lektion 1: Du visar att du har förstått genom att göra hela diagnosen på sid 122-123. Du får använda boken som en uppslagsbok.  Läraren rättar och förklarar det du inte kan samt ger dig eventuellt extrauppgifter att göra hemma.
    Lektion 2 och 3 På de två sista lektionerna går vi igenom Repetitionsuppgifterna inför provet.




    Matteplanering - Mariannas grupp


    Diagnos

    Blå kurs MatteDirekt (sid.124-129)
    Röd kurs MatteDirekt (sid.130-135)
    Arbetsblad 4:8 Räkna med proportionaliteter

    Veckans tips från "Orka plugga"



    MVP - arbetet inleds i en förberedande fas på måndag vecka 12

    Arbetet med MVP som vi berättade om i bloggen förra veckan kommer att inledas med våra åttor på måndag vecka 12.

    Då kommer två ungdomar hit som tidigare varit inblandade i ett liknande projekt. De kommer att berätta om sina erfarenheter som inledning på det här arbetet.

    Vi kommer sedan att under tre tillfällen till att jobba med övningar, samtal m.m. Två personer från socialtjänsten finns med i arbetet och vi jobbar i halvklassgrupper.

    Följande tillfällen är inbokade:

    Vecka 12:

    Måndag 16/3
    Lektion 1. Trygghet o ungdomars delaktighet. Två helklasser Blå + Röd efter varandra med start 08.45-10.55

    Fredag 20/3
    Lektion 2. Barns rättigheter. 8 röd. Två halvklasser parallellt. 10.55-11.55.

    Vecka 13:

    Måndag 23/3
    Lektion 2. Barns rättigheter. 8 Blå. Två halvklasser parallellt. 11:20-12.10 (kan komma att ändras p.g.a Dansveckan).

    Vecka 16:

    Måndag 13/4Lektion 3. Machofabriken pass 1. 8 Röd. Två halvklasser parallellt. 08.45-09.45.

    Fredag 17/4
    Lektion 3. Machofabriken pass 1. 8 Blå. Två halvklasser parallellt. 10.55-11.55.

    Vecka 17:

    Måndag 20/4
    Lektion 4. Machofabriken pass 2. 8 Röd. Två halvklasser parallellt. 08.45-09.45.


    Tisdag 21/4
    Lektion 4. Machofabriken pass 2. Åk 8 Blå. Två halvklasser parallellt. 14-15.

    En turbulent vecka, som ändå var bra i åk 8

    Under veckan som gått har det varit rejäl turbulens kring några av våra elever, men det är bara en liten del av klassen inblandad i detta och arbetet pågår för fullt för att normalisera situationen.

    I det stora hela har det annars varit ännu en bra vecka i åk 8. Tidspassningen är fortfarande inte tillräckligt bra, men i övrigt är uppträdandet bra både när det gäller lektioner och tiden utanför.

    Återigen vill vi lyfta fredagseftermiddagen som ett bra exempel på den sköna stämning som oftast råder i åk 8. Nästan 20 elever dröjde sig kvar i fredags för att spela fotboll, chilla och bara umgås. Vi har sagt det förut, men det tål att upprepas: Hammerstaskolans åttor är ett riktigt skönt gäng!

    fredag 6 mars 2015

    Inför vecka 11

    Under nästa vecka har många elever omprov i fysik, SO-arbetet om judendom ska lämnas in m.m.



  • Mån - SO-arbete om judendomen ska lämnas in senast idag.
  • Mån - NO-omprov. Fysik/biologi. Optik och ögat.
  • Mån/Tis/Ons/Tor - HKK - Matlagning samt genomgång av städ och tvätt.


  • Utöver ovanstående ska redan idag (fredag) ett arbete i svenska och ett arbete i NO lämnas in.
    På slöjden nästa vecka har ni prov i ergonomi. Här hittar du texten om ergonomi som provet handlar om.

    Det är också ett flertal som inte lämnat in idrottsuppgiften om "Träningslära".

    VIKTIGT! Föräldramöte mån 16 mars kl 18.00

    Hej!

    Den 16 mars bjuder vi in till ett föräldramöte för åk 8. Vi tänker presentera ett projekt som heter MVP tillsammans med Robin Glad från socialförvaltningen, se mer info i bloggen. Detta projekt startar igång i maj och pågår tills våra åttor går ut nian.

    Vi kommer även tala om klassresan till Gotland som vi försöker planera in till början på höstterminen. Vi behöver minst 5 föräldrar med körkort som följer med på resan. Vi i klassen har även diskuterat att börja sälja New Body produkter, dock vill vi tala med er föräldrar om vad ni tycker eftersom det var delade meningar gällande försäljning i klassen. Ett annat förslag var att vi säljer olika saker.

    Den sista punkten kommer handla om läget i klassen just nu. Vi gillar våra åttor men det känns som studiemotivationen inte är på topp. Många som ”missar” att lämna in uppgifter, vilket bidrar till ett försämrat betyg. Hur skall vi hjälpas åt för at få dem att bli mer motiverade till studierna?

    Alla elever måste ha minst en förälder som närvarar på mötet.

    Datum: måndag 16 mars
    Tid: 18:00
    Plats: Musiksalen (högstadiebyggnaden)

    Meddela oss hur många som kommer via blanketten som delades ut till eleverna eller via sms senast onsdagen den 11 mars.

    Information om MVP i Hallunda/norsborg



    Information till föräldrar om Mentors in violence prevention

    På tre skolor i Hallunda/Norsborg pågår ett våldsförebyggande samarbete med mål att skapa delaktighet, trygghet och mindre våld mellan ungdomar. Botkyrka kommun har som första kommun i Sverige börjat arbeta med den framgångsrika amerikanska metoden Mentors in violence prevention (MVP). Det finns inte mer våld i Hallunda/Norsborg än i något annat område i Botkyrka kommun, behovet finns i hela kommunen, men skolorna i Hallunda/Norsborg uttryckte störst intresse för att jobba med MVP.

    Våld har under åren blivit allt mer uppmärksammat, både internationellt och i Sverige. Den svenska undersökningen Våld och hälsa (NCK, 2014) visar att ungefär 75 % av Sveriges ungdomar har utsatts för någon form av våld innan de fyllt 18 år.  Det är också tydligt att killar och män är de som utsätter andra för våld. Enligt Ungdomsstyrelsen (2013) står de för 85 % av misshandelsbrotten i Sverige. Förståelsen om varför det är just killar och män som är våldsamma handlar om kopplingen mellan synen på manlighet och våld, att det är kulturella normer i samhället som vi lär oss. Ett exempel är att pojkar förväntas vara aggressiva, medan flickor förväntas ta ansvar. Detta är ett exempel på det som brukar kallas stereotypa könsroller. Förutom att våld har uppmärksammats nationellt i Sverige uppmärksammade även sektionen för förebyggande arbete, i kontakten med mottagningsenheten inom socialtjänsten, skolor, föräldrar och ungdomar, att våld är något vanligt även i Botkyrka kommun. Oavsett om barn utsätter andra för våld, utsätts för våld eller ser våld på sin skola eller på sin fritid så påverkar det deras mående negativt.

    Vi på Botkyrka kommun ställde oss frågan, hur kan vi påverka detta? Vad kan vi göra för att minska på våldet? Vi började undersöka hur andra jobbar med frågan och lyssnade till Graham Goulden från Skottland och Alan Heisterkamp från USA, som båda två har arbetat med metoden Mentors in violence prevention (MVP) under flera år och sett goda resultat. Metoden riktar sig till ungdomar och uppmärksammar att det är pojkar som i störst utsträckning använder våld på grund av de kulturella normer om manlighet som finns i samhället. Det som är nyskapande med metoden är att den riktar sig till alla, inte bara de som är våldsamma eller de som är utsatta, utan till alla runtom som ser våldet, metoden kallar dessa för åskådare. För att minska på våldet behöver alla uppmärksammas på problemet och stärkas i sitt motstånd mot våld och stereotypa könsroller som kan vara negativa. MVP grundar sig också på tanken att det inte bara är vuxna i skolan som behöver vara tydliga i sitt budskap om att kränkningar och våld inte tolereras. Ungdomarna själva är viktigast i det arbetet, ungdomar lyssnar ofta mer på andra ungdomar istället för vuxna. MVP ska inspirera ungdomar till ledarskap genom att äldre ungdomar håller i diskussioner med yngre för att utmana och stärka dem med alternativ för att bidra till förändring i skolan och samhället.

    På skolorna i Hallunda/Norsborg har det bildats MVP team med personer från skolorna och sektionen för förebyggande arbete, i dessa team ingår även närpolisen och räddningstjänst. Alla teamen har tillsammans gått en utbildning i MVP och skolorna ska gemensamt under våren 2015 rekrytera ungdomsledare, det vi kallar mentorer, på skolorna. Under hösten 2015 kommer mentorerna aktivt börja arbeta med sina yngre skolkamrater efter att de har fått en utbildning i ledarskap och MVP.  De elever som utbildas på skolan kommer även att få ett intyg som de i framtiden kan använda när de söker arbete.

    För att kunna följa upp arbetet kommer alla elever från årskurs 7 till 9 anonymt att svara på en enkät varje läsår. Eleverna svarar på frågor om hur våldet ser ut på deras skola och om de som åskådare till våld tror att de kan förändra situationen på skolan.

    Vår plan är att det ska vara ett arbete som uppmärksammas på olika sätt i samhället och av olika aktörer i kommunen, inte bara på skolorna. Polisen, räddningstjänsten, fritidsgården Musikhuset i Hallunda/Norsborg och andra delar av samhället har också en roll i detta arbete. Botkyrka kommun ska även lansera en mediakampanj under hösten 2015 som sprider det våldsförebyggande budskapet till föräldrar och andra vuxna i området.

    Häsningar från Brunnaskolan, Karsby international school, Hammerstaskolan och Sektionen för förebyggande arbete på Socialförvaltningen, Botkyrka kommun.